06 June 2010

Review Lagenda Budak Setan


.
hurm.
apa yang boleh aku katakan eh,
kalau nak dibandingkan dengan novelnya,
filem ni memang lain banyak la jalan cerita nya.
cerita banyak diolah untuk fit in masa 2 jam tu.
novel yang tebal tu terpaksa campur aduk ceritanya di dalam filem sebab durasi masa yang singkat.

banyak la yang boleh aku persoalkan.
sebab ada yang tak logik.
dalam uni tu, ada diselitkan tentang adegan cikgu loga dapat surat cinta tu.
dalam novel memang la wataknya adalah cikgu loga sebab masa tu dorang masih di alam persekolahan

tapi dalam filem ni (dorang skip alam persekolahan, terus mula ke alam universiti) ada jugak diselitkan mengenai scene cikgu loga tu.
tetapi masih guna watak 'cikgu loga'
ala, kan dah masuk universiti, sesat mai mana pulak cikgu ni??
ubahla sikit jadi Prof Loga ke.
hurmm.

ada banyak lagi jugak yang boleh dipersoalkan.
tapi bagi sesiapa yang belum membaca novel ni,
dan terus menonton Lagenda Budak Setan,
mungkin dorang cakap best.
sebab dorang tak didedahkan dengan olahan sebenar Lagenda Budak Setan

tapi ada la beberapa part yang berjaya buat aku tersentuh hati jugak tengok filem ni.
tapi most parts macam dibuat untuk mencukupkan syarat je.
banyak scene dalam novel yang takda.

dan salah satu sebab utama aku habiskan jugak menonton filem ni adalah sebab
pelakon utama lelaki dia.
ehehehe
of course la Farid Kami.
hehehe.
dan Lisa Surihani pun best.
lakonan yang paling aku respek adalah Que Haidar.
time dia mengamuk tu,
wuuu, macam real siottttt.
Lisa pun macam real je menangis meratap.
sedih aku tengok.

pelakon tempelan lain,
aduhhh.
kaku gila.
Nubhan yang jadi kawan Kasyah (FK)
adoi, kaku laa.
Raja Farah macam over pulak.
tak best laaa.
apsal la ambik pelakon baru?
hissss.

kenapa dorang tak buat trilogi?
kenapa nak jugak habiskan 1 novel tebal in 1 film?
buatlah sikit-sikit kan.
ni satu novel tebal nak habiskan dalam masa dua jam je.

tapi masa last tu,
dia cakap tamat bahagian satu.
kira ada bahagian selebihnya kot.




hehehe.my only brother. thanks for the treat bro! (dia belanja tiket. :P)


sengaja la adik aku ni, ada affair dengan makcik tu kot.


selekeh siot.
mengapa bila adik aku dah elok-elok fokus, aku tetiba jadi selekeh? -.-"


sebelum balik, singgah di kedai buku.

eh,lupa nak cakap.
sinematografi dalam filem ni memang 5stars.
semua shot sangat cantik.
memang lah cantik sebab yang camera man diimport khas dari England.
dan OST dia pun best sangat.
sapa tau tajuk lagu tu??
please bagi tau aku eh.

ok lah
bye semua
:)


2 comments:

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

.nk tgk lah hari rabu neh!

I_Hate_Lolipop said...

tak suka watak ayu lepas eksiden.keras kong! tapi que haidar mantap!