03 June 2010

weh, baru dua jam kot???*awas, entri panjang*

.
.
dedulu masa baru dapat akses internet,
aku memang sangat suka berchatting.
macam jakun gitu.
ngeh.ngeh.

seingat aku masa tu umur aku 13tahun.
1st time boleh pakai internet dan ada pc sendiri di rumah.
waaahhh.
memang impian terlaksana lah kiranya.
memang aku selalu berangan nak komputer sendiri dulu (dulu aku tak kenal lappy lagi)
aku ingat lagi dulu,
masa tu aku darjah 6.
dulu abah aku selalu jemput aku balik dari sekolah naik moto suzuki biru (baru je jual moto tuh. :(( )
masa on the way balik tu,
atas moto,
dengan angin yang kuat di pipi
abah aku tanya
" caq nak kuih seri muka tak? abah nak beli"
aku balas
" ha?? abah dah beli komputer ada kat rumah??'
abah aku balas
"kuih seri muka laaaaa"
aku pun balas dengan keciwa
"oooo... :( "

over kan aku ni?
punyalah obses nak komputer sampai kuih seri muka pun jadi komputer.
nasib baik lah, aku tak pegi kedai jual kuih,
aku dok tekan-tekan kuih seri muka tu, konon2 nya keyboard komputer,
dah obses sangat kannn

aku jadi obses sebab dulu aku ada pegi lab komputer kat sekolah
best giler.
dapat main game yang bodo tu pun aku rasa heaven sangat dah.
dapat tekan2 papan keyboard ni pun aku rasa macam profesionnal gila
dahla dulu kena berebut komputer.
siapa lambat, kena kongsi komputer.
argh, tak best betul.
tambah-tambah bila kena kongsi dengan classmate yang gila kuasa.
kau hanya berpeluang main 2minit je ok.
pastu selebihnya dia akan tunjuk pandai.
dia ja nak main game tu,
tak adil.

bila abah beli komputer,
rasa sangat-sangat gembira.
benda yang mula-mula buat adalah (sebab game tak install lagi),
pergi microsoft word,
taip nama sendiri dengan tulisan old bookshelf (wah, aku ingat lagi)
pastu print.
selepas print belek kertas tu selama dua hari.

rasa macam tak percaya,
nama sendiri boleh ada di kertas a4 bukan dengan tulisan tangan atau cetakan typewriter.
sumpah rasa sangat bangga.

dan, abah pun pasang internet
guna telekom.
kalau nak dial kena dengar bunyi yang annoying.
trettteteteteeerrreet.
nak online secara sembunyi pun tak boleh sebab bunyi dialing yang bising.

aku belajar chatting dengan kawan aku, Faten.
dia ajar chatting tru MIRC.
semua aku buat sendiri, download semua.
banyak kali try baru boleh.
wahh. teruja
dapat berhubung dengan orang-orang yang kita tak kenal, yang jauh beribu-ribu batu dari kita.
masa tu, takda friendster, myspace atau apa-apa.
hanya chatting.
bestttt.

aku jadi ketagih
sampai bil telefon melambung.
bila abah mama tido, aku senyap-senyap pi bilik komputer kat hujung untuk chatting.
pukul 4-5 pagi, baru aku masuk tidur.

bila abah dapat bil beratus-ratus,
aku kena marah.
hehe.
masa tu susah betul nak online.
yelah.
sebab campur dengan bil telefon kan.
online pun senyap-senyap.

sebab memang takde alasan aku nak online time tu.
bahan-bahan kerja sekolah pun tak pakai internet masa tu.
padahal boleh je guna internet kan?
tahla aku tak terfikir nak cari guna internet.
yang aku tau,
internet gunanya adalah untuk chatting

setelah bertahun-tahun lamanya aku dok chatting,
aku dah jadi bosan.
dah tau peel perangai sifat sikap chatters.
al maklumlah bertahun-tahun chatting.
jadi, aku jadi semakin bosan, boring, cemuih.
pastu dah tak chatting.

bila dunia makin maju,
ada lappy dan internet boleh guna tanpa had,
aku dah tak berminat chatting.
bosan.

aku create account ym untuk berhubung dengan kawan-kawan.
kekadang chatting jugak dengan orang luar,
tapi masa bosan je.
hubungan pun tak berlanjutan,
habis sampai situ je,
takde nak bagi-bagi no hp sebab aku dah banyak sangat kan pengalaman chatting-chatting ni.
bukan boleh percaya pun.
ramai penipu.


dan semalam,
aku bosan,
tak boleh tidur, so aku on ym aku,
aku saja masuk yahoo chat.
(ni baru sampai cerita sebenar, kat atas tu mukadimah je)

masuk channel apa eh?
kedah kot,
kedah ada, perak, kl
semua aku masuk

sesapa yang tetiba buzz kat aku
pastu mintak nak tengok webcam,
sah, memang sangap.
so kenalah maki sebakul dengan aku.
padan muka kau.
sangap sex sangat kan.
aku memang maki ja penyangap-penyangap ni.
alah, rilek ar derr
muka bukan nampak, tak kenal pun.
hahah.

ramai gila nak tengok webcam.
apahal nak tengok webcam.
awat ? takdak webcam hang buleh mampoih ka?
boleh gak pe chatting kannn.
dan lappy aku pun memang takde webcam pun.
hahahaha.

so, yang mintak webcam selalu aku report as spam je lepas aku maki.
yang dok calling-calling tru ym pun sama.
aku spam je.
padan muka

yang chatting serius pun aku buat main je.
dia tanya dok mana, aku kata kedah
dia tanya area mana,
aku kata pasir mas.
hahah.
aku memang suka memain.
pastu dia dok tacing-tacing.
emo sekor-sekor cakap aku biadap le apa la.
erh, hello, ni chatting je kottt,
ko pun tak kenal aku kan.
serius lak mamat tu kan.
argh, lantak
macam aku kesah.

ada yang aku menyamar jadi kanak-kanak la
makcik tua la.
sesaja, takde keje.
bosan dah nak chat, dan jawab soklan yg sama
asl plz
duk mane
area mana
study or keje
dah ada bf lom

serius sheet bosan.
ape? tade soklan len ke.
soklan last tu la aku paling bosan.
org yg chatting ni selalunya tujuan nak cari pasangan hidup ke??
takde ke yg chatting-chatting just untuk suka-suka cam aku ni??

ok, pastu kan (baru masuk cerita sebenar ni) hehe
aku chat dengan sorang mamat ni
hm. ok la
sebab takde nak tanya soklan-soklan bodo cam kat atas tu kan.
nampak cam selamber la.
kelakar pun ade
so aku layan jeee.

aku layan pun takde yang gedik-gedik ni,
aku layan buat macam aku ni pun lelaki jugak.
cam kasar-kasar gitu,
ehehe.
tapi dia tau la aku pompuan.
tapi best la jugak kan.
takde la dia nak tanya sal bf ke ape.
mungkin dia pun chatting for fun cam aku ni kot.
tu persepsi aku memula la.

pastu dia mintak gambar
aku memang tak taruk pic aku sendiri.
aku letak pic kucing kat profile pic.

dia mintak Facebook aku.
aku ni memang jenis tak approve strangers yang add aku.
so, aku dengan sengaja nya create 2nd account khas untuk mereka-mereka yang aku tak kenal ni.
biarlah kan,
aku nak perasan artis jap.

adala dalam 3 keping gambar aku dalam tu.
pastu,
lepas tengok FB aku,
dia jadi meroyan.

tetiba nak no hp aku.
aku cakap straight ar,
aku memang tak bagi la no fon kat tah sape-sape.
tapi nak jugak
katanya dia takda niat jahat
mak dia cakap, tak baik kita berniat jahat terhadap seseorang
la blab blabla
eh, apahal tetiba ko nak libatkan mak ko pulak.

aku cakap,
sorry, aku tak boleh kasi.
dia dok merepek meraban lagi.
aku ni nakkk je maki cam aku selalu maki chatters tak paham bahasa yang lain kan
tapi memandangkan tadi tu, dia cam baik je kan, selamber je gayenye melayan aku, so aku consider jugakla.
setiap yang dia dok meraban aku reply
'ooooo'
'hehe'
'ic'

padan muka dia.
tak paham ke aku malas dah nak layan dia
aku pulak masa tu pergi approve pulak dia dalam list ym aku.
aku terclick camne tah.

dahla kata
'saya ikhlass sangat nak berkawan dengan awak, nak nopon awak, pleaaaseee'
eh, tahi sangat.
tolonglah.
aku paling benci la dengar ayat taik camtu
ko jumpa aku pun belum, kenal pun idok.

aku cakap, adoi la, dah aku approve dlm fb tu,
komen je la kat situ kalau nak contact ke apa kan.
tak perlu la nak ber sms-sms ke calling-calling ni.

dia cakap
dia takda masa nak online.bz sangat
jarang sangat online
ni pun online sebab balik-balik tengok lappy member on
dan dia pun online kejap
hahahahaha.
by the way, itu adalah alasan yang dah BERTAHUN-TAHUN aku dengar okay sepanjang berchatting ni.
taktik nak no hp.
tolong la weiii.
ingat aku bodo kot.

guna lappy kawan tu dah selalu laaa aku dengar.
pastu dia kata dia memang bz sangat,
nak on FB pun tak sempat lansung memandang dia keja ENJINEER KATERBANG
haa, engineer uolsss.

aku gelak ja kat mamat ni.
nak jugak aku test dia tanya sal enjin katerbang tu kan.
tapi mood aku nak mengugel adalah sangat malas pada ketika itu.

dan dia kan,
tanya aku amek kos apa kat u,
so aku cakap la,
amboiii
dan dan speaking london okayyy
nasib baik agak tere dia speaking
tapi ayat berbunga-bunga sangat sampai geli geleman aku.
bayangkan aku budak english literature pun gelimat dengar ayat bunga-bunga dia
kira memang berbunga-bunga berakar berbaja semua cukup laa

pastu aku bosan dengan dia
aku kata aku nak tido, bye.
terus aku buat invisible.

kira perbualan kami dua jam camtu jela
tak lama pun.

esoknya,
aku saja je on ym,
aik, tengok dia dah ada.
terus aku invisible
status dia "fariesha"
well, tu nama id ym aku.
jangan gelak ok, tah meroyan apa ntah aku pegi bubuh nama tu dulu-dulu.

aku dah nak geli dah.
pastu aku on FB yang konon-konon untuk peminat kan.
tengok semua gambar aku dia komen.
aku rilek lagi ar kan.

pastu selepas beberapa jam,
aku on lappy balik,
on ym,
tengok status mamatgile tu "saya rindukan seseorang yg bernama waniey"
omaigoddd
gila ka apaaa.
dia paham tak maksud rindu tu?
aku chat dengan dia tak sampai dua jam ok.
mungkin dua jam satu minit je.
dan dia rindu??
dah la tak pernah jumpa, tak pernah dengar suara?
adakah itu tahi atau cirit??

geli weh.
geli sangat.
kalau hensem takpela jugak. :p

aku saja je nak tunjuk kat dia,
aku upload pic-pic aku dengan adik aku kat fb
saja nak tunjuk kononnya aku dah ada bf kan.
tapi mamat tu tak perasan lagi agaknya.

pastu aku delete dia dari list aku.
puas hati.

then, tetiba, dia (masa tu aku invisible)
kira cam dia antar offline message la.
"wani, saya rindu awak larr"
apa ni??
aku dah delete dia dah.
setahu aku,
walapun kita dah delete someone tu,
nama kita masih ada dalam list dia.
dia punya nick je yang dah takde dlm list aku

so,aku pun report dia as spam dan klik dekat 'ignore all future messages from this user"
ok, dah tenang ym aku.

pelik kan?
dorang ni kenapa?
aku serius tak paham.
rindu pejadahnya camtu.
ish.ish.ish *geleng kepala*

pastu aku check 2nd acc FB aku,
saja pi check profile dia.
aku macam curious kan
katanya susah benar nak online.
ni aku nengok,
aktif je mengomen pic akyu kat FB,
meng update status ym.

so, tengok kat work info dia,
laaaaaa..
keja posmen rupanya.
tah-tah anak buah abah aku ni.
kalau kat Sungai Petani lah.

gelak aku sensorang.
rugi je aku tak test dia tanya pasal enjin katerbang semalam.
hahahah.
pastu ada satu lagi yang pelik.
ada sorang minah ni add fb aku.
fb yg 2nd account ni.

pelik gak aku,
dia tau mana kewujudan fb aku ni.
member list aku pun baru je 3 orang kot.
dahla baru sehari je aku buat.

yang lagi pelik tu,
sekolah dia, universiti dia, hometown dia, interest dia, hobby dia
semua sama dengan aku.
aik??
pelik kot.
aku perasan dia tukar semua info dia lepas add aku

dahla budak ukm amek english literature sama batch dengan aku
tapi haram aku tak kenal pun??
sekolah pun sama dengan aku.
tapi aku tak kenal pun??

cam suspicious gila lah minah ni.
dahla tak letak muka sendiri.
letak nick dia ckin menda tah.

seingat aku takde kot coursemate aku nama shikin ke apa.
coursemate pun tak sampai 4o orang,
of course aku kenal semua orang.

pastu aku tanya dia,
aku kenal dia ke,
dia kata dia rasa dia penah nampak aku kat ukm dulu.
aku cakap mustahil la, aku tak penah kenal dia pun.
camne?? kata satu batch kan.
dia kata dia tak femes dulu.
adoiii.
serius tak lojik.
aku kenal semua coursemate aku even dia femes or tak.
dan dia takde lak member-member bebudak elit (english lit) ukm dalam friend list dia.

aku rasa cam something tak kena je
terus aku deactivate account aku tu.
pelik sungguh laaa.

so, itulah cerita aku.
aku hairan mamatgile tu je.
kelakar laa.
nak cari teman hidup pun tak payahla melalui ym.
sebab ramai yang penipu.
ada yang jujur, aku tak nafikan
tapi sikit.

bagi aku teman chatting ni, aku memang hanya nak kekalkan as virtual friend je.
tak payah nak jumpa-jumpa or, calling-calling, even tak kenal muka pun ok.
just teman di alam maya.
kalau ko bosan dan perlukan teman untuk bercakap, bolehla luahkan dekat virtual friend ni.
habis di situ,
tak perlu terbawa-bawa sampai nak no fon nak jumpa bagai ni.

tapi tak semua camtu,
semua chatting cam nak ada serious relation ship.
adehh.
nak no fon suma ni.

aku pernah dulu
ada kawan
chatting melalui irc
best chat dengan dia.
dia tak pernah mintak no aku pun.
sebab tu aku respek dia.
sembang pun cam kawan-kawan,
takda nak tacing-tacing


pastu dunia makin maju,
dia ada friendster,
aku add dia,
ooh rupanya pakar analisis rupanya,
dah pegi oversea semua.

kalau aku perlukan bantuan nak buat essay ke assignment ke,
aku tanya dia lah.
sebab dia tere english dan minat sastera english

kalau aku on9,
dia pun kebetulan on9,
kami borak.
takde nak berjanji-janji nak on9 ke apa.

pastu, sekarang dah lost contact dah.
tah macam ne leh lost contact,
masing-masing bz kot

dah kahwin agaknya mamat tu.
hehe.

so, camtulah.
mesti anda bosan kan.
panjang entri aku kali ni.
hehe.
ok.
byeee.

1 comment:

peAnut said...

wani.....
ak sangat kagummm.....
ak rase ini entry terpanjanggggggg
ak pnah bca..
ahahaha