06 October 2011

Facebook #1

Hari ni, makcik wanieybintang nak membebel sikit pasal anak-anak muda dengan ketagihan Facebook. Bukan anak-anak muda je, mak budak, bapak budak, bapak kepada mak budak pun sama je ketagih dengan Facebook. Ada la sesetengah benda mengenai Facebook ni yang makcik tak berapa berkenan. Ya, orang selalu kata 'Eh, sukati aku lahhh. Akaun Fb aku, bukan akaun kauuuu.' Okey. Makcik nak kata, sukati hampa,(read = korang), lahh dan sukati makcik jugaklahh nak membebel pun sebab ni blog makcik bukan blog hampa

-Status yang berunsurkan peribadi
Okey, memula sekali makcik nak tegur sikit lah, hampa-hampa yang suka sangat lahhh update pasal kisah cinta hampa tu. Makcik bukan cemburu sebab buktinya, masa makcik dengan still dengan ex pakcik dulu pun, makcik rasa menyampah jugak tengok status-status yang overrrr dan gambar-gambar yang peluk sana sini dengan boyfriend/girlfriend hampa.

Makcik maksudkan di sini adalah pasangan yang belum berkahwin. Kira macam kapel la atau tunang. Selalu makcik nampak status-status begini 'Out with my hubby. heee~' . 30 minit selepas itu, naik lagi status. 'Tengah makan dengan my sayang. hihi'. 7 minit selepas itu. 'Tengok wayang dengan my baby kat GSC' 15 minit selepas itu, naik pulak status. 'Tengah buat wayang dengan my darling'. Ayat last tu setakat ni aku belum pernah jumpa lagi. Syukur Alhamdulillah. Pendek kata, semua status dia pasal dia dan boyfriend dia ja. Kiranya dalam dunia ni depa dua ja la yang mendiami di muka bumi ini. Pastu berderet kawan-kawan komen. 'Eh. suwiiitttnyaaa koranggg'. Pastu terkembang terkempis lah sebab ada orang cakap depa suwitttttt kan.

Pastu sepuluh minit selepas update status, upload gambar via BB ke, Iphone ke. Caption nya 'me with my baby'.Gambarnya, peluk-peluk, kira habis romantik lah. Kalau tak peluk, snap pic berdua, si perempuan muka muka pipi kembung, yang si jantan pun sama naik. Memang lah sangat haktuih. Takpun, snap pic dalam kereta, si perempuan buat muka separa comel berlatarbelakang gambar sang lelaki tengah drive. Aku faham sangat lah sebab aku pun pernah buat gini, tapi aku tak update dalam Fb, aku update dalam blog. Sama je Fb ke blog ke. Dan sekarang aku terasa sangat bongok sekali sebab upload kan (gambar berlatarbelakang kan lelaki yang tengah drive), dan entri aku dengan pasangan untuk tatapan orang ramai. Walaupun dulu, aku jarang sangat update apa-apa pasal pasangan aku dalam blog mahupun Fb sebab dia tak suka. Tak suka diri dia dihebohkan tak tentu hala. Dan aku sendiri tak suka jugak. Aku rasa malu. Malu sebab benda-benda peribadi macam ni tak perlu di over expose kan.

Okey berbalik kepada cerita kita. Selepas sekian lama berupdate status pasal boyfriend, dan gambar-gambar bermesra bersama, tiba-tiba dalam newsfeed aku dah takda status-status jiwang karat dengan boyfriend, segala gambar dalam album sudah dibuang atau diprivatekan. Eh, kenapa? 'Tanya aku di dalam hati yang berjiwa stalker' Percayalah, walau se ignorant (maaf, aku tak dapat nak fikir ignorant dalam BM tu apa), mana pun orang tu, kalau benda yang sudah terbiasa dia tengok (melainkan dia hide sebab menyampah or annoying gila) tiba-tiba, benda tu stop secara tiba-tiba, kompem dia akan rasa suspicious dan ada sekelumit rasa nak stalk apa yang dah terjadi.

Dan beberapa hari selepas ketiadaan status-status yang jiwang karat bersama hubby tercinta, dan tiada lagi gambar bermesraan bersama, ternampaklah status relationship berubah. si budak gedik is single. Pastu berlambakk, orang datang komen. Eh why?? Bersabarlah, Tabahlahh. Hahahaha. Time ni aku rasa lawak gila. Tau tak, benda-benda ni merupakan pure entertainment bagi facebookers di luar sana? Macam tengok drama. Dan ni jugak dijadikan bahan sindiran mahupun gossip di luar sana.

Peringatan, si A dan B tak rapat pun dengan si budakgedix. Si budakgedix hanyalah kenalan satu universiti atau tempat kerja.

'A : Eh, aku dengar si budakgedik dah clash dengan pakwe dia' 
B : Yeke? Kau tau mana? Kau kenal ke pakwe dia?'
A : Aku tak kenal pun pakwe dia, tengok gambar dalam Fb je. Aku tengok status dia dah single skarang.
B : Aku ingatkan dia ni tak suka kapel-kapel ni.
A : Mana ada. Aku tengok dalam gambar, berpeluk sana-sini, berjiwang sana sini dalam status, Last-last clash jugak.
B : Tak sangka ye. Aku nak tengok lah pic bf dia. Eh, silap. Ex bf dia.
A : Dia dah delete dah pun. Macam gatal je bf dia, dok peluk-peluk dia.

Rasa malu gila bila orang yang kita tak berapa kenal pun bercerita tentang kita macam dorang tu dah kenal kita 10 tahun. Lepas tu, buat spekulasi yang tak betul pasal kita berdasarkan apa yang dorang baca dari Fb kita.   They judge us just by referring our Fb accounts. Lebih teruk lagi, bila si A dan B, ni mula nak sebar cerita tak betul kat C,D, E, F pulak. 

Orang akan berkata dan terus berkata. Mulut manusia memang tak boleh tutup. Daripada tutup mulut dorang, baik kita cari jalan perbaiki diri kita supaya mereka takda modal nak cerita buruk pasal kita. 

Cuba kita ubah situasi pulak, kalau sorang tu yang tak pernah atau jarang sekali menghebahkan tentang pasangannya. Kalau putus pun nobody knows. Rasa malu dapat dikurangkan. Cerita tak betul dapat disurutkan. Dan aku rasa relationship status tu, is damn useless. Tambah-tambah sekarang ni macam-macam status pulak ada. 'single' 'married' 'widowed' 'its complicated' 'in a relationship but complicated' Yang tiga-tiga terakhir tu aku tak boleh terima.  Merepek and agak bullshit. Aku rasa tak payah pun buat relationship status tu. Sebab bagi yang suka buat status relationship ni, konon 'married to blablabla' (padahal baru kapel jek punnn. Pastu bila clash, takkan lah still nak stick dengan status tu kan, jadi tukar status. blablabla is single. Pastu satu donia pun dah tahu kau dah putus dengan boipren kesayangan kau tu.

Aku rasa lebih baik macam ni, bagi dorang yang suka letak relationship status ni kan, taip je kat info. Cth : currently im in a relationship with blablabla' Ataupun bagi pasangan yang dah berkahwin, tapi pasangan yang dah berkahwin ni tak kisah sangat sebab, memang terbukti dorang serius dan dah ada hubungan yang sah. So, jarang aku tengok pasangan yang berkahwin ni tetiba tukar status 'single' tetiba.

Satu lagi yang paling menyampahhhh, adalah, status single, pastu bertukar in a relationship, pastu gado, status tukar jadi single balik dan seterusnya. Pening kepala aku.

Pastu, bila dah single tu, dah mula up status yang desperate. Status nya macam dah confident boleh hidup single tapi nampak desperate gila. Contoh : 'Aku boleh hidup tanpa kau. Huhh.' 'Apa, kau ingat aku tak laku ke? Aku benci kauu' Nampak sangat dia desperate dan masih dalam bayang ex dia kan?? Kesiann orang macam ni. Ha, tengok, dengan status yang berunsurkan peribadi ni, orang suka tau nak menghakimi tanpa menyiasat perkara sebenar.

Bila dia dah dapat get over dengan ex dia tu, status macam ni pulak. 'Aku suka hidup single. Bebas' Okey, kalau sekali dua okey. Nampak macam memang dia sedang menikmati hidup single dia tu. Tapi kalau dua tiga empat lima enam kali status macam ni. 'Ada orang tak percaya aku masih single. Hey, aku masih single lahh' , 'Hidup single memang best, takda orang kacau'. 'Aku dah serik so lebih baik single'. 'Single itu lebih baik'.'Aku belum jumpa yang sesuai jadi aku nak single. Hope akan jumpa yang terbaik' Haa, semua pasal diri dia yang single. Macam something wrong je kan? Macam ada yang tak kena je. Macam dia sebenarnya terdesak nak cari pasangan but yet she is still in denial. Dan, orang akan berkata, mengeji, membuat spekulasi. 

See, dari Facebook sahaja pun orang dah dapat menilai diri kita. Kalau menilai dari segi positif, alhamdulillah. Tu memang bagus. Tapi kalau menilai dari segi negatif? Lepastu salah pulak tu penilaian mereka? Depa hanya buat penilaian berdasarkan apa yang depa baca di Fb kita. Bagi aku, aku tak suka orang luar menilai aku. Menilai hidup aku, lebih-lebih lagi hanya melalui Fb.

-Status emosional.
Selalu jugak aku terbaca status yang emosi je. Marah je 24 jam. Merungut je 24 jam. Semua status dia semua yang marah-marah. 

A : Aku agak-agak si C tu nanti mesti berhenti kerja.
B : Awat pulak? Hang tau mana?
A : Aku baca dalam Fb dia, dok mengeluh ja dengan kerja dia. Mesti lama-lama dah tak tahan berhenti lah tu.

Dalam beberapa hari, C pun update status. 'Berambus jugak aku dari company ni'

A : Ha, kan betul aku kata C berhenti keja. Tak tahan keja berat lah tu.
B : Baru kerja berat sikit pun dah tak tahan. Apadaaa..

Padahal si dua ekor A dan B ni taktau, C berhenti kerja sebab dapat tawaran gaji yang lebih hebat dari company lain. Depa berdua bercerita macam tau segalanya kan? Salah C jugak sebab hari-hari merungut pasal kerja dalam Fb.

Sama lah jugak, kalau bersedih ke. Hari-hari status sedih. ' Hari ni, aku kecewa sangat'. 'tabahlah wahai hati'

A : Mesti si budakgedik tak dapat lupakan boipren dia. Aku tengok status dia hari hari sedih ja.

Facebook ni dah jadi macam satu lagi dunia lain yang ada masyarakatnya yang tersendiri. Masyarakat tanpa suara, hanya huruf-huruf yang ditaip. Aku pun dah jadi takut dengan perubahan Facebook ni. Sebab tu aku hadkan penggunaan Fb aku, status aku, gambar aku. Gambar yang tak berkenaan semua aku private kan.

Okeylah. Aku rasa kering gila tekak aku. Pelik betul, aku bukan bercakap pun, menaip je pun. Sebenarnya banyak lagi aku nak membebel nih. Lain kali, lain isu but still isu Facebook cuma isi dia lain sikit. Byee

P/s : Sapa perasan kata ganti diri dah bertukar dari 'makcik' ke 'aku' memang ternyata fokus dengan entri ini. hehe.

P/s : Sori kalau banyak kesalahan tatabahasa ke, typo ke sebab aku malas gila nak baca balik menda alah apa yang aku taip ni. Panjang sangat. Hahaha

8 comments:

Always Me! said...

Wanie! Hebat weh bebelan ang kali ni. Aku suka n aku setuju. And aku rs bersyukur sbb ak dah deactivate fb aku long time ago! Kalau tak aku pun mesti emo gak kat fb. Hahaha!
Eh bila posting??

Pinad said...

wes2, aku tergolong dlm golongan kapel2 tu ke??ak pn ade je letak pic ngn bf via bb la ape la..wuuuu

wanieybintang said...

anis : hurm. aku pun mcm berfikir2 nak deactivate fb ni. tp pk2 gak sbb kat fb tu ada group utk kpli pntg utk aku tau pape psl posting. huhu. posting pun aku xtau biler. adehh. bosan nunggu.

pinad : oh kau tidak tergolong okey. malah aku ttggu pic ko ng bf ko sbb ko tu jarang gile kot update sal aman shafrie (cee. tgk, aku yg sgt stalker smpai tau nme bf ko. hehe) dahla, status sal bf ko pun ko jrg update smpai kkdg aku ingat ko single. hehhehe

Pinad said...

malu wehh nk update wlpn dh nk 7 taun kapel.kang xjadi malu dennnn..hahaha..ak suke en3 ko wes, aku stuju jek ngn hujah2 kau!hehe

Teacher Koko said...

haha entry hang kali ni terbaikk chaqq....haha

Puan Anna said...

moral of the story...berpada2 la update status tu...kalau yg kaya n hari2 shopping tu xyah la tunjuk beli brg mahal2...telan air liur akak tgk...kikiki

MizahHazeL said...

haaaaaaaa suka sangat entri ni...teringin sangat2 nk tulih ja kt fb..tp msti nnt i kna block oleh rmei org coz rmei org yg wt gtu kn..hahaha i pun tgolong skali msa zman jahiliah i dulu2..ha3....fb budak2 skolah i lagi byk caq..mcm nk tampo je tgk pix diorg tuuu....

intanurulfateha said...

waaa terasa! terasa!
eh, tp kite tade gambar peluk3 :p
hahahhaha

dulu tym breakup lg dasat, sume status nk sedey2.. bile pk balik, wtf~ asal kite bodo sgt dulu?? !@#$%^&*I(O!!!