04 January 2012

Budi Bahasa Budaya Kita

Sorang kenalan ada hantar sms yang berbunyi begini

'Salam hg ajaq apa?nk contoh rph bi'

Sebelum tu, meh aku nak terangkan sikit apa itu RPH. RPH tu singkatan bagi Rancangan Pengajaran Harian. Contohnya, sebelum sorang guru nak mengajar, dia kena lah siapkan RPH dahulu merangkumi, topik apa yang nak diajar, aktiviti apa yang nak dijalankan, sukatan pelajaran apa yang terlibat, objektif pengajaran dan beberapa lagik lah.

Okey, berbalik kepada SMS yang dihantar tu. Apa pendapat korang? Nak kata aku rapat dengan si penghantar mesej tu pun, takla rapat mana. Cuma rakan sekelas je. Tapi cara kau mintak kat aku tu macam agak kurang ajar la der.  Macam kau tu anak raja, kau mintak, aku kena bagi. Kan ke elok kalau kau tulis bebaik sikit. Dahla tak pernah mesej aku, tetiba mesej terus kasar camni. Memang takdak la aku nak tolong kau walaupun aku ada je contoh RPH tu. Please learn some manners la weh. Kata cikgu, dok pung pang pung pang dok heboh kena ajar murid-murid nilai murni lah apa lah. Tapi kau punya nilai murni kau selit celah ketiak ke? Jadi, of course lah aku abaikan sahaja mesej kau.

P/s : si budak yang gigih scan slip gaji dan upload di FB. HAHAHA.

5 comments:

Pinad said...

dengggg!! aku bca mula2 je aku dpt agak dah sape die nihhh..skali betol kan, and u know what die bru je cl ak td n brag psl gaji, kete, life kt kl wtever sume..and, siap2 gelak2kan aku yg xpsting2 lg ni..like, wat theeee..eii..seriously, ak meluat menyampah tahap maharaja lwk mega dah niiii.pfttttt

razy san™® said...

haha..bdk yg scan slip gaji pstu post kt fb ke?

kecoh gler sey mamat tu..org lain de gak slip gaji, xde la nl post2 kt fb..

pnh nmpk Najib scan slip gaji die?.wakakaka..

perangai dr dlu smpai skg sme je..wakakaka...

razy san™® said...

hahaha..bile bce komen pinad kn..mmg lawak la mamat tu..

bg aku la kn..tmpt yg die posting mmg kos sara hdup agak rndh berbanding klu die kne posting kt kwsn KL..

try la hidup kt area aku ni...baru tau seksanya camne nk manage diri..

aku rse better ignore je someone cam die...takde faedah pn...wakakaka...

cikmunaafro said...

hahaha. no wonder lah. wani, ang tau dak dia berusaha gila chat ngan aku kt fb, brag about his brand new myvi. n kata aku rugi beli vios, bayaq mahal padahal myvi dia guna enjin vios, bulan2 bayaq rendah dpd aku. wadehek?

memang tak sopan la cara dia msg tu. tak salah kalau tulis " salam, ang ajaq subjek apa, dajah berapa? ada dak contoh rph bi. aku takdak contoh, bole dak nk pinjam, or nak share." kan ka sedap sket mata memandang..

Miss Masjue said...

akak >.<

lama dah tak terjah blog akak

rindu nih :p

uiii..kalo kena ngan masjue nie, on the spot kena sound.harharhar..