Assalammualaikum !!!
Hari tu aku ada cakap kan, yang aku nak buat aiskrim oreo. Aku dah berjaya buat dan berjaya dihabiskan dalam masa dua hari sahaja. Sedap wohhh. Jadi, aku nak kongsi sikit lah camne nak hasilkan aiskrim oreo buatan sendiri ni.
Aku dah lama nak update entri pasal aiskrim ni tapi asyik terbantut akibat kemalasan je. Maafkan diriku ini Adah. Ni pun aku curi-curi masa sikit ni, sebab aku tengah siapkan kerja sikit. (konon sibuk nak mampus la sampai tak sempat nak buat benda lain padahal kejap-kejap refresh profile sendiri di Fb. Lempang nak?)
Sebelum aku kongsi resipi aiskrim yang mudah gila lagi mudah dan senang (ayat macam KERL sangat), marilah kita tengok cemana rupanya aiskrim ni bila siap.
Tadaaaa !!! Begini lah rupanya. Thanks to Pak Long Google.
Maaf sebab aku letak gambar hasil carian di Google dan tak letak gambar aiskrim yang aku buat sendiri. Tau kenapa? Sebab aku terlupa nak snap gambar. Melantak sampai tinggal cukup-cukup secawan je, baru teringat nak snap gambar sebab nak kongsi dalam blog. Itupun masa dah tinggal separuh cawan baru teringat. Pastu, gigih cedok dengan sudu, dan tengah snap gambar (gambar mesti lah kena cun, siap guna macro lagi). Snap dua tiga kali, tapi masih rasa angle tak cun, sampai lah aiskrim tu pun dah give up dengan aku dan dah mula cair. Aku pun ngap dalam mulut. Pastu cedok lagi guna sudu, ready nak snap, pastu jiwa memberontak nafsu rakus tak dapat dikawal, maka, tak sempat snap lalu ngap di dalam mulut. Begitulah seterusnya hingga ke cedokan yang terakhir. Tak senonoh kan aku ni? Jadinya, terpaksa menyelongkar Google cari gambar aiskrim Oreo. Tapi, gambar aiskrim yang aku buat, mirip hampir 99.99% dengan gambar diatas.
Aiskrim ni serius sedap dan banyak pulak tu. Ish, terliur pulak aku. Huuu. Rasa macam nak buat sekali lagi. Resipi ni mama aku yang bagi. Resipi ni dah lama gila sebenarnya, mama terjumpa di dalam buku resipi yang dia salin dari kawan dia. Aku pun cuba-cuba buat. Dah pernah dua tiga kali buat aiskrim ni. Ini bukan kali pertama. Sebab mudah sangat jadi aku pun buat berkali-kali.
Okey, jom tengok camna nak buat.
Bahan dia 3 jenis je. Tak banyak pun.
Bahan pertama adalah krimer coffeemate.
Ingat tau, creamer coffee mate. Bukan yang liquid punya tau. Ni kreamer yang macam tepung susu tu. Beli sebungkus dalam 450g kot kalau tak silap.
Bahan kedua ialah sekotak susu dutch lady berperisa coklat.
Bahan ketiga ialah biskut oreo. Beli sebungkus dahla. Sebab nanti nak bubuh pun takde la banyak sangat.
Okey, caranya mudah sahaja. Memula tuangkan sebungkus creamer tu ke dalam bekas mixer (bekas pemukul telur tu). Pastikan bekas nya besar jugak ek, sebab nanti dapat banyak jugak. Takut nanti nak pukul adunan tu melimpah ruah pulak.
Kemudian tuangkan sekotak susu cekelat kedalam bekas mixer tersebut. Aku tuang semua je. Selepas tuang, ha, pukul dengan mixer, eh aku taktau la orang panggil apa menatang ni. Mixer ek? Bukan pemukul telur kan? Ala yang orang selalu guna kalau nak buat kek tu. Yang pakai karan tu. Hahahah. Jangan salah faham okey, aku selalu masuk dapur dan selalu buat kek cuma aku tak pasti benda alah ni nama apa (pengakuan secara drastik yang tidak perlu sebenarnya)
Okey, dah macam chef wan pulak aku ni. Melalut tak tentu hala. Okey, lepas masukkan sekotak susu cekelat tu, korang guna lah mixer tu untuk bagi adunan tu sebati. Memula guna low volume dulu, takut nanti terpercik pulak adunan tu. Bila dah, nampak macam dah makin sebati, highkan volume mixer sampai maximum. Pukul sampai adunan nampak berbuih. Selepas nampak berbuih, terus letak bekas mixer tu dalam peti sejuk bahagian atas sekali ye. Tempat simpan ais tu.
Tunggu lah dalam sehari ke, esok tu cuba tengok, kalau dah beku, keluarkan adunan dan pukul sekali lagi dengan mixer sampai cair. Kita buat banyak kali ni sebab nak bagi tekstur nya halus. Baru best. Selepas cair, letak di dalam peti sejuk kembali. Biarkan beku.
Kemudian ulang lagi langkah di atas. Cair kan dengan mixer sampai lah betul cair-cair, kemudian, hancurkan biskut oreo. Tapi sebelum hancurkan, keluarkan inti biskut tu ya. Nanti manis ah, kalau masukkan sekali inti dia. Aiskrim ni tak la manis sangat sebab tak letak walau se sen gula. Cuma berlemak je. Bila dah buang inti dia, pecah-pecahkan biskut tu. Tapi tak mau lah sampai hancur lumat noohh. Bagi ada la jugak kepingan-kepingan kecil. Takmau besar sangat okey. Nanti tak cantik bila kita cedok dengan sudu. Okey, masukkan kepingan oreo tu, ikut suka hati anda sebab kalau banyak sangat nanti manis. So agak-agak la. Aku masukkan dalam 4-5 keping kot.
Selepas dimasukkan kepingan-kepingan kecil oreo tu, Kacau adunan tu supaya oreo tu sebati di dalam adunan sekerem (aiskrim le) Lepas tu kalau korang nak pindahkan adunan tu dalam bekas lain ke, bolehla, Kot-kot taknak letak dalam bekas mixer tu dah kan, boleh la tuang adunan tu dalam tupperware ke apa ke. Lepas tu, letak dalam peti sejuk. Biarkan hingga ia benar-benar beku, terus boleh makan, NYUM NYUMMMM. Memang sedap wehhhh. Dahla dapat banyak.
Sebenarnya kan, dalam resipi yang mama aku bagi tu, tak perlu tambah oreo pun. Aku yang memandai sendiri konon kreatip la. Hahahah. Tapi tanpa oreo pun sedap. Tak manis dan berlemak. Sedapppp. Jadi cadangan aku kan, korang buat dua jenis la. Satu dengan oreo, satu tanpa oreo. Masa dah mix buat kali terakhir tu, tuang la separuh adunan tanpa oreo dalam bekas lain. Satu lagi adunan dengan oreo dalam bekas lain. Baru boleh makan dua-dua jenis. Yang tanpa oreo tu, makan dengan pisang. Ala-ala banana split. Fuhhh. Sedappp.
Selain guna susu cekelat, aku rasa boleh jugak guna susu berperisa strawberry kalau korang teringin nak buat perisa strawberry. Nanti aku nak try buat perisa strawberry pulak. So, itu sahaja. Selamat mencuba !!
2 comments:
kalau nak buat perisa vanila cmne? alaa kite x suke askem coklat. senang gile cara die ! nak buat !!!!
giler menarik, nak try gak a t
Post a Comment