30 October 2012

Eye Liner Terbaik !

Assalammualaikum para sahabat dan pembaca yang vogeh. Harini aku nak buat review sikit tentang eye liner yang aku selalu pakai. Aku mula pakai eye liner sejak aku Tingkatan 5 kot. Masa tu, aku sesaja beli ja eye liner yang jenis pensel tu. Beli pulak yang paling koman abes. Harga singgit ja. Hahaha. Eh silap. Singgit lima kupang kot harga dia. Hehe. Saja ja cuba cuba. Pastu terus rasa best pakai. 

Sejak dari hari itu, aku terus wajib pakai eye liner. Mekap lain tak pakai tapi eye liner wajib pakai. Masa tu belum pakai lens lagik tapi pakai cermin mata. Tapi tetap gigih pakai eye liner sebab eye liner dapat memberi seri sikit kat mata aku ni yang kekadang cam orang tak cukup tidur pun ada.

Bila dah masuk UKM, rasa macam duit lebih sikit sebab dapat PTPTN, haha, terus tukar eye liner. Beli eye liner jenis pensel jenama Maybelline. Memang suka sangat dengan eyeliner ni sebab warna dia hitam pekat. Kekadang aku pegi kelas tak pakai eyeliner tapi calit eye shadow hitam je. Kekonon gothic lah sangat kann. Hehe. Tapi masa tu, memang tak pakai eye shadow warna lain. Lipstick pun tak pakai. Apa mekap pun tak pakai. Dah lama sikit, baru cuba eye shadow warna-warna tapi eye-liner harus tenyeh.


Ni muka aku tanpa eye liner, tanpa bedak, tanpa apa-apa lah. Sebab pi jogging kan, berlengas gila sebenarnya muka aku time ni.


 Ni dengan eye liner. Snap masa nak pegi kerja. Aku suka tenyeh ala-ala cat eye. Memang dari dulu suka betol tenyeh gitu. Hehe


Ni zaman aku kat maktab Ipoh. Masa dulu aku suka tenyeh eye liner atas bawah. Sebab lens aku yang menyebabkan aku sesuai pakai camtu. Lens warna cekelat yang pudar. So, menaikkan lens aku, kalau tenyeh eye liner keliling mata.


 Memandangkan sekarang lens aku pun warna gelap je. So, aku tak tenyeh dah sekeliling mata. Aku tenyeh bahagian atas je. Kalau mata warna gelap, tenyeh lagi eye liner atas bawah mata, nampak mata besorr dan skeri dan tak lawa bagi aku. Time ni,sebenarnya, muka aku sangat lah berminyak. Masa raya aji haritu. Aku dah tidur, memasak, berjalan ke sana ke mari. Tapi eye liner tetap maintain macam baru pakai je.

Jadi marilah kita melihat eye liner yang aku paling suka guna. Mestilah dari Maybelline! Memang best. Sesuai untuk orang muka jenis berminyak macam aku ni sebab ianya cepat kering dan tak smudgy. Tahan satu hari.

 Sebenarnya, yang jenis ni aku beli sebab takda pilihan. Selalu aku beli yang jenis liquid. Tapi sebab kat Watson dah habis stok, tinggal jenis ni je, so aku pun rembat. Tapi aku tak berapa gemor la. Sebab tu ada banyak lagi dalam bekas tu. Aku tak suka sebab, memula memang la best pakai. Dah lama, dia jadi cam agak keras, nak tenyeh pun tak berapa smooth kat mata. Ada tips suruh titiskan minyak rambut dalam gel tu untuk lembutkan. Tapi lagi berminyak lagi adalah. Aku sapu kat mata, lambat gila nak kering. So, aku tak berapa minat pakai ni.



 Liquid eye liner ni aku baru beli ja. Botol pun asyik tukar-tukar je. Aku beli jenis hyper glossy. Ada dua jenis. Satu jenis shiny satu lagi jenis hyper glossy. Yang jenis shiny tu, jenis merlit merlit lat mata. Meghelit kata orang utara. Hehe. Tak mau lah aku meghelit-meghelit shining-shining ni. Aku bukan artis ponn walaupun muka aku seiras artis. KAHKAHKAH. So, aku beli hyper glossy. Hyper glossy ni membuatkan eyeliner tu, nampak cam basah je kat mata, padahal sebenarnya dah kering dah. Tapi nampak cam basah macam baru sapu gituu. Best guna yang yang sebab cepat sangat kering tau. Tapi aku dulu masih belum biasa dengan berus dia halus sangat camtu. Dulu berus lain. Banyak betul lah transformasinya. Tapi sekarang dah cekap dah. Sebab haruslah cepat tenyeh pepagi kalau tak mau lambat ke kerja kan. Hihi. Dahla aku selalu bangun lambat. Jadi kena sekali sapu je untuk menjimatkan masa.



 Hah,eyeliner ni memang merugikan betol aku beli. Jenama IN2IT. Koman betoii. Aku saja la beli sebab nak bertukar, sebab yang ni murah la sikit dari Maybelline kan. Eye liner jenis ni, tip dia, memang halus. Khas untuk lukis-lukis kat bahagian mata. Aku beli jenis ni sebab aku nak smooth kan lagi sapuan eye liner aku tu. Tak mau nampak comot. Memula pakai, memang best. Walahh! Sekali sapuan ja, comey teruihh. Lepas tu, dah berejam-jam, mula lah mata nampak comot.  Sebab muka aku jenis berminyak. So, minyak tu kat muka dah menyebabkan eyeliner kat mata nampak comot. Bila aku kelip je mata, melekat je eyeliner kat atas kelopak mata. Dan, eyeliner ni lambat kering berbanding Maybelline. Harap pen ja nampak cantik ada bunga-bunga cinta, tapi hampehhh punya kualiti. Aku pakai dua kali je, sebab nampak comot gila macam aku tak reti pakai eyeliner ja, sampai mama pun tegur, teros stop. Konon waterproof, tipu oii. Kena air sikit, terus comot.


 Ahh. Ni memang feveret aku. Ni liquid eye liner botol lama. Maybelline of course. Best sangat pakai. Berus pun tak nipis sangat dan tak besar sangat. Dan kalau aku tersalah pakai, disebabkan ia cepat kering, bila dah kering tu kan, aku tonyoh sikit, terus keluar macam keruping. Paham dak macam mana? Eye liner ni bukan jenis, kalau kita tonyoh nak basuh, dia bukan comot-comot. Dia ala-ala, macam sticker. Tarik-tarik dia nye keruping-keruping tu, terus bersih takda kesan langsung kat mata. So, bila pakai ni, kalau aku tersalah lukis ke, terlebih ke, senang sangat nak remove. Tapi satu je. Eye liner ni kalau tak kena gaya pakai, contoh, kalau tercelup berus dia terlebih dalam ink tu, akan menyebabkan gumpalan eye liner kat mata. Kan cepat kering, so, susah nak buang. Tapi orang tak nampak pun gumpalan tu. Cuma kita je la rasa tak selesa. Cam aku ni, bulu mata tu terlebih panjang dan banyak (tapi tak lentik pun. haha) So, kena pakai betol-betol, kalau tak, tak selesa je rasa, sebab boleh nampak gumpalan tu melekat kat bulu mata. Yelah, bulu mata aku kan jenis panjang dan turun ke bawah. Em, macam watak Big Bird atau watak gajah dalam Sesame Street tu. Haa, kan depa punya bulu mata panjang, banyak tapi tak lentik. Haaha. So, aku rasa tak selesa kalau gumpalan tu mengganggu permandangan aku.

Ni eye liner jenis tip nya nipis dan tajam macam yang jenama hampeh IN2IT kat atas tuh. Tapi jenama Maybelline haruslah best dan tak menyesal beli. Aku selalu lukis dulu pakai yang ni kat mata, kemudian, baru aku sapu pakai liquid eyeliner. Dah ada line aku lukis kan, so senang la nak sapu supaya tak terlebih,

Ni pulak untuk aku tenyeh di kening. Dah lama sangat aku pakai ni. Bertahun-tahun dah tapi tak kontot lagi. Mungkin sebab aku pakai sikit je kot memandangkan kening aku pun dah agak lebat. Punya lah lama sampai jenama pun terkopek abes dah. Ni jenama Elianto. Aku beli sebab ada sale. Elianto kan suka buat sale. I loikeee. Aku beli kat Midvalley masa first year UKM dulu. Lamo gilosss. Okey la kalau nak tenyeh kat kening sebab warna dia tak terang sangat so tak la over sangat kat kening tu. Pernah jugak aku tenyeh pensel kening yang jenama Maybelline. Maybelline kan warna dia memang terang. Sekali hambek ko, nampak cam Sin Chan teroihh.Kening terlebih lebat. Kawan aku la ni, cakap aku macam Shin Chan. Cisss kau Xole.




Ni yang jenis pensel. Yang ni jenis mata tebal. Kalau nak yang boleh asah sampai tajam, leh beli yang jenis pensel. Aku beli ni ni untuk tenyeh dan touch up sikit-sikit kat bahagian mata yang tak terkena eyeliner. Macam di sebalik bulu mata aku. Kena selak-selak dan tonyoh. Baru nampak hitam sepenuh nya. Haha. Dan jugak kalau aku pakai jubah, aku pakai eyeliner atas bawah, ha, untuk bahagian bawah mata, aku tenyelah pakai pensel. Janganla hampa dok tenyeh pakai liquid di bahagian bawah mata. Orang pakai pensel ja selalunya.

Okey, tu saja aku nak cerita. Maybelline memang akan menjadi pilihan aku untuk eyeliner sampai bebila. Takmau dah tukar-tukar, nanti nyesal aku. Macam IN2IT tuhh. Okeyla. Nanti nak review produk Bio Essence Bird Nest yang aku pakai sekarang ni pulaks. Byeeee.

2 comments:

Masjue Masjuwita said...

yes2..masjue pun suka jgak eye liner. wajib tu tak lah tapi harus. hehe.. sebab mata masjue sepet..
liquid eye liner Face Shop pon best jgak. cepat kering and senang nak bersihkan..xpkai make up remover pon xpe :)

Zura Lee said...

seronok baca entry mekap-mekapan cenggini.. i likeee !! .. aku pong suka pakai eyeliner, rs cm gorjes ala-ala minah arab gittew.. aku guna brand silkygirl jerk, klo nk pakai kite kena pulas batang dia tuh... tk yh nk asah bagai.. aku tk reti nk pakai yg liquid, tgn terketar-ketar mcm sakit parkinson... heheeheh