11 October 2012

Tips untuk Perut yang Cantik

Siapa nak perut kempis, flat dan berotot?? Sayaaa! Sendiri tanya sendiri jawab. Perut buncit ni, bukan orang gemuk je yang menghadapinya, orang kurus pun ada gak. Ada la dua tiga orang kawan aku, badan kurus kering, sekali tang perut nampak bonjol je. Cam pelik pulak kan, sebab depa berbadan kurus. Jadi susah sikit lah depa nak cover. Lain lah yang montel-montel cam kami ni, senang je cover dengan lemak-lemak lain. Kuikuikui


Tengok gambar di atas. Berotot kan perut dia? Tapi aku rasa tak lawa la perut dia camni. Dah macam perut jantan pulak berotot gitu. Aku tak suka sangat otot yang over-over camni.


Ha, aku nak perut macam dalam gambar kat atas ni. Perut tu takda la flat, kurus kering sangat sampai nampak lompong. Masih ada otot tapi tak over. Aku suka betul tengok ada macam lekuk sikit di kiri dan kanan. Nampak tak?? Kat tengah tu macam timbul dengan otot kann? Kiri kanan ada lekuk. Aku pernah ada perut macam ni hasil senaman tanpa henti. Ingat tak aku buat cabaran 30 hari tu? Haa, setiap hari aku senaman perut tauu dan hasilnya memang baguss! Perut aku nampak lekuk macam dalam gambar kat atas ni. Jom tengok senaman apa yang aku buat.

1. Basic Crunch

            Ooo. Basic crunch ka nama dia? Aku panggil sit up jee. Hehe. Yang ni aku buat sampai perut rasa tegang. Dulu buat sekali 40kali. Pastu kawan aku cakap, buat sampai perut rasa tegang, baru ada kesan. Aku selalu buat atas katil je. Takla sangat sangat badan tu.
  • -Anda harus berbaring. tekuklah lutut anda, lalu letakkan kedua tangan anda di sisi.
  • - Buatlah kontraksi di perut Anda dan ratakan punggung bawah Anda dengan lantai
  • - Perlahan-lahan angkat kedua bahu Anda, satu atau dua inci dari lantai
  • - Hembuskan nafas saat mengangkat, pertahankan leher Anda agar tetap lurus, dan dagu   terangkat
  • - Tahan beberapa detik (tapi jangan tahan nafas Anda)
  • - Perlahan-lahan turunkan, sambil tetap menjaga perut Anda tetap berkontraksi
  • - Ulangi sampai 20 kali

2. Bent Knee Reverse Crunch



 Okey, yang ni pun aku selalu buat. Siapa yang baru buat tu, mengah jugak tauu. Hahaha. Adik aku kata, nak lagi bagus, dekatkan lagi perut dengan lantai, tapi jangan sampai sentuh lantai pulak.Tak mau ar main tipu wehhh. Memula aku buat gak kan, perghhh 10 saat pun susah wehhh. Lama-lama, dalam 40saat tu boleh la. Sambil dengar lagu. Nak distract aku. Dengan bernyanyi-nyanyi, takla rasa letih sangat. Tapi serius, sapa baru buat tu, korang akan terketar-ketar menahan berat badan korang tu. Hehehe. Tapi lepas sekali dua, takda masalah punyaaaa.

  • - Berbaringlah di lantai dengan punggung Anda. Letakkan kedua tangan di sisi Anda
  • - Telapak tangan Anda menghadap ke lantai, jaga agar tetap lurus dekat dengan tubuh Anda, dan naikkan kaki Anda, serta paha Anda tegak lurus dengan lantai
  • - Gunakan perut bagian bawah Anda, gulingkan panggul Anda ke belakang untuk menaikkan pinggul dari lantai, lutut Anda sekarang akan berada di atas dada Anda. Tahan dan kembalikan ke posisi semula pelan-pelan
3. Slide Oblique Crunch




Yang ni, tak teruk sangat. Aku takda masalah sangat buat yang ni. Kenapa? Sebab dia bukan statik. Kena atas, bawah, atas, bawah. Jadi ini adalah kacang goreng. Boleh buat 30kali sambil dengar lagu Lady Gaga.

  • -Berbaringlah dengan sisi kanan tubuh Anda, dengan kaki bertumpukkan sejajar satu sama lain
  • - Letakkan tangan kiri Anda di samping kepala Anda, menutup telinga kiri Anda
  • - Tekan ke samping sekuat tenaga, berfokuslah pada gerakan untuk melatih otot perut diagonal Anda

4. Transverse Abdominal



Yang ini pun senang, sebab tahan dengan tangan kan? Jikalau nak dibandingkan dengan Bent Knee Reverse Crunch tu, yang tu lagi susah. Yang ini senang. Tiada masalah untuk anda buat. Sila yakin pada diri sendiri.


  • -Anda memulainya dengan posisi push-up
  • - Tahan tubuh Anda dengan siku Anda serta dengan kaki Anda
  • - Jaga otot perut Anda tetap berkontraksi sepanjang latihan
  • - Tahan 20 detik lalu lepaskan

So, amacam? Boleh ka? Setiap senaman yang aku tunjukkan ni, memang aku jadikan rutin (sebulan lepas). Aku tak google pun teknik senaman ni semua. Tau aku tanya sapa? Mestilah tanya adikku, si pakar fisioterapi ittewww. Aku sesaja je tanya dia, dik, camna nak bagi perut cantik? Lalu beliau pun demo kan caranya. Kalau aku rasa cannot go yang jenis gitu, dia demo cara lain pulak. Dan baru hari ni aku tau yang semua cara yang dia bagi tu sejibikkk macam dalam website yang aku google nih. Wallahhh. Lu hebat la adik. Selama ni, wa ada pikir gak kot-kot lu kelentong wa. Yalah, lu nak jaga imej lu sebagai fisioterapi,  bila wa tanya, lu taktau, jadi lu tipu-tipu wa. Sekali semua betul laa chaa. Hebattt. Boleh bukak pusat fisio sendiri nih nanti. Oh, by the way, semua tips ni, aku ambil kat sini. Boleh la pi tengok.

Sekarang ni kan, pengakuan jujur dari aku. Aku hentikan jap cabaran aku tuh. Sebab utama aku hentikan sebabnya, sebabnyaa, aku asyik pergi kursus merata ceruk je. Kalau dah kursus tu, ofkos lah makan disponsor kann? Makan pulak ofkos lah sedap gila. Dah orang sponsor, takkan orang semua pi makan kat dewan makan, aku dok terkebil-kebil kunyah roti gadinia. Wadehell- stail 5days mc. Lagipun, masa pi kursus ni lah, nak buat ramai kawan. Dah kawan baru ajak turun makan, takkan aku nak over sangat takmo makan, nak makan roti je. Udahla makan free kann?? Jadinya, aku stop sat diet tu. Cuma, aku tak makan waktu malam la. Petang tu aku makan, kenyang sampai ke malam. Dah terbiasa kot.

Ni pun baru balik dari kursus. Ada lagi dua hari nak habiskan. Tadi minum petang pun, depa jamu mee kari udang. Tediaaa. Ofkos, aku makan bersungguh. HAHAHA. Aku pegi dengan cikgu Cina dari sekolah aku ni. Pi sana, dapat member cikgu India yang ramah. Cikgu sekolah aku tu pun ramah. Kena dengan aku pun jenis tak berenti bercakap. Jadi bertigalah kami pegi makan sambil menyembang tak hengat dunia. Satu Malaysia sangatttt. Hehehehe


2 comments:

Masjue Masjuwita said...

wow wow.. rajin nye.. masjue mls dh nk wat ne sume. dulu rajin masa full time atlit. skrg nk kumpul lemak.haha

Zura Lee said...

tengkiyu for sharing waniey...tp ntah bile kerajinan akan datang kepada ku....