25 October 2009


Helloooooo..

Cumil tak font neh?

Heheh.

Aku memang suka tukar-tukar font.

.

Sebab aku suka edit-edit gambar kat photoshop.

Boleh letak mcm2 jenis font kan.

Boring ah kalau dok guna font yg windows ni je kan.

Lagipun dulu kalau ada powerpoint presentation,

Aku suka guna font-font cenggini.

Hahahks.

.


so, harini aku macam rajin sikit kan,

nak tunjuk camne cara nak upload font-font semua ni.

yelah, nanti kalau korang nak buat header kat blog korang,

boleh ar, guna font cun-cun sikit kan?

walau pada hakikat blog aku seniri pun takda header.

muahahaha.

bukan salah aku ek,

aku da siapkan header tu,

tapi bila upload je, blogger jadi bengongbangang,

terus header aku jadik besaq gedabak.

.

ok sebelum tu,

aku tau, ramai yang dah reti nak download font-font ni,

tapi, aku tak peduli.

aku nak ajar jugak.

ala, sesekali biarla aku nak berlagak pandai sorang-sorang.

ngeheheh.

.

ok, mari kita mulakan.

memula,

korang taip perkataan *font* kat search engine

tu.

tak pun masuk sini terus,

www.dafont.com

sebenarnya, banyak lagi kot website yg ada font-font cumil,

tapi aku selalu masuk situ je.

(sile lah dgn muke takmalunye klik gambar di bawah untuk melihat

dgn lebih jelas)


*nampak tak dafont tu, haa, klik je kat situ okeh*
.
.
*ok, ni lah website nya, klik dekat 'all the new fonts'*
.
.

*pastu korang pilih la beribu-ribu font yang cantik-cantik kat situ. kalau rasa mcam tak puas hati dan nak lagi, boleh klik page seterusnya.*
.
.
ok, lepas dah berkenan font tu, silalah klik button download tepi tuh.
pastuh klik save okeh.
aku cadangkan, korang buat lah siap-siap special folder untuk download font nih.
bagi mudah sikit,
lagipun mesti korang nak download banyak-banyak kan.
aku sekali download ada dalam 20-30 jenis fonts.
.
so lepas korang dah buat new folder untuk font tuh,
korang save ajela kat situ, ok.
senang nak cari japg.
.
.
ok, bila korang dah save, korang check la balik ada ke idak mende alah yg korang dah save kan tadi tu.
tapi malangnya ia berada di dalam zipped file.
(eceh, dah macam cerita sang kancil pulak gaya aku ni)
.
.
*tapi takpe, korang jgn risau, korang klik kanan, dan klik 'extract here'*
.
.
pastu dia kuar macam kat atas ni kan?
ha, korang nampak lambang 'TT' tu kan?
yang tu yang penting yer,
yang lain korang boleh terus delete, kasik semak sajee.
korang copy dua ketol yang lambang Tt tu.
.
sementara itu, korang masuk 'control panel'.
tau tak katne?
ala, korang klik butang start,
pastu kat tepi dia ada tulis control panel.
klik situ
.
.
abaikan muka syok sendiri aku tuh. mcm lptp aku ni, dia tak tulis control panel. dia just ada lambang dia je.
.
.
pastu, keluar macam ni kan,
korang klik la dekat 'font'.
korang ingat tak tadi korang ada copy font yg korang dah unzipped tadi kan.
yang lambang Tt tu,
ha, korang paste je kat sini.
ingat, copy yg ada lambang Tt je k, ada jugak yg lambang Aa,
depends jugak.
then siap sume.
font tu akan otomatik ada dekat microsoft word dan juga di adobe photoshop korang.
.
sekian...
.
pasni cam teruja nak ajar pasal adobe photoshop pulak.
sebab dulu kekawan aku selalu suh ajar camne nak gune photoshop,
tapi aku tak reti nak ngajo.
skang ni masih tak reti nak ngajo jugak.
saje je nak buat-buat reti.
okeh.
babaiiiiiii


3 comments:

cik intan (◡‿◡✿) said...

.huuu best3 ;D

wanieybintang said...

ape yg best dik intan oi?

Anonymous said...

It isn't hard at all to start making money online in the hush-hush world of [URL=http://www.www.blackhatmoneymaker.com]blackhat forum[/URL], Don’t feel silly if you have no clue about blackhat marketing. Blackhat marketing uses not-so-popular or not-so-known ways to produce an income online.