26 October 2009

MANA YANG PENTING? RUPA ATAU HATI?
.
.
.
.
korang penah tengok tak cerita ni?
baru-baru ni aku tertengok kat tv.
sangat kelakar ok cerita ni.
dah la pelakon yang aku suka berlakon,
jack black dgn gwyneth paltrow.
jack black tu, kalau dia buat muka serius pun aku rasa kelakar.
.
nak tau ke cerita dia camne?
ok, kisah dia camni.
Hal (Jack Black) ni dgn kawan dia suka sangat dengan pompuan-pompuan cantik.
nampak pompuan cantik je,
suke berlagak macho, poyo dan bajet ensem.
pompuan-pompuan cantik ni, of course la tak layan dorang kan.
jack black ni kan agak cumil chubby-chubby, mmber dia pulak kepala agak licin ar kat tengah,
so mana la dipandang oleh pompuan-pompuan cantik ni.
pompuan ni siap cabar lagi Hal, yg Hal ni takkan dpt pompuan cantik..
.
so, Hal ni rasa macam dia tak patut la pilih perempuan berdasarkan physical appearance je kan.
rupa paras tak penting,
yang penting inner beauty.
so satu hari Hal terperangkap dlm lif dgn seorang pakar motivasi yang sgt femes.
Hal bercerita mengenai masalah dia kan.
macam na dia asyik mementigkan physical appearance je.
dia nak pompuan yg ada inner beauty.
so, si pakar motivasi ni bagila dia nasihat,
rupa paras tu tak penting,
yang penting hati,
and blablabla.
dan jugak pakar rotibasi dah hypnotize Hal, tanpa Hal sedari.
dia buat Hal ni nampak inner beauty seseorang je, kecantikan Hal tak pandang dah.
.
Jadinya, Hal ni bila nampak pompuan yang secara realnya tak cantik, huduh, buruk, tapi pada pandangan mata dia, pompuan tu mmg cun gilerr.
Dia pun macam seronok la bila, dia ngorat pompuan-pompuan cantik (pada pandangan dia) tapi yg sebenarnya tak cantik, layan dia.
sebelum ni mana da sape pun pompuan cantik pun layan dia.
.
so, dia pun terjatuh cinta la dgn anak pompuan boss dia.
rosemary namanya.
dia nampak rosemary tu mmg cun gila ah.
slim, blonde, dan yang penting baik hati pulak tu.
Hal rasa mcm dia lah yang paling bertuah sbb dapat awek cun kan.
.
pada hakikatnya,
rosemary tu sebenarnya obesiti,
so, masa Hal asyik puji dia cantik lah, cun lah, lawa lah,
Rosemary ni rasa cam terhina la.
ya laa, rasa cam orang tu perli kita ar kan.
padahal, pada pandangan mata Hal, rosemary ni mmg nampak cun pom.
.
so dorang jadi satu pasangan yang sangat bahagia.
saling bergurau senda, saling syg menyayangi.
Rosemary penah la bawak Hal pegi majlis yang dihadiri oleh kawan-kawan baik Rosemary.
Pastu ada lelaki hensem ni tegur Rosemary,
Hal mcm jeles la kan, sebab Hal tengok yg tegur Rosemary tu mmg ensem.
Tambah-tambah lak bile Rosemary ngaku yang mamat tu ex-bf dia dulu.
.
satu malam,
Hal dan Rosemary pegi dinner kat restoran.
tengah dok makan tu, Hal ada buat lawak, dan Rosemary gelak la,
tah camne tengah dok gelak terbahak2 tu, kerusi yang rosemary duduk tu, leh terbalik belakang.
Rosemary pun tertonggeng kat situ.
Hal sgt baik hati, tolong Rosemary,
dan pegi marah pengurus hotel tu sbb sediakan kerusi yang tak kukuh.
Hal gi jumpa pengurus suh tukar kerusi, dan Hal ngaku yang Rosemary ni yg agak malang bila datang bab-bab perabot/kerusi/bangku.
.
Masa Hal gi jumpa pengurus restoran tu,
Mmbe dia call.
Mmber dia ni mmg dah syak something bila Hal, asyik ngorat pompuan-pompuan huduh.
Dia dah syak suma ni ada kaitan dgn pakar motivasi ni.
Dia tak suka Hal camtu,
dia nak Hal yg dulu,
Hal yg sukakan pompuan-pompuan lawa.
.
So, masa dia call Hal tu,
dia dah cakap satu ayat ni yang menyedarkan balik Hal.
kira dia dah undo the hypnotize tu.
Hal tak sedar pun,
Mmber Hal tu dah cuba terangkan apa yg terjadi,
tapi Hal tak paham.
.
so, lepas cakap ayat yg menyedarkan Hal tu,
Hal terus letak phone,
dan nak ke meja makan dia semula la.
tapi masa nak pegi je,
dia nampak ada perempuan lain duduk dekat tempat meja makan dia.
perempuan tu membelakangi dia,
so tak nampak muka la.
lehlak dia tanya camni kat pengurus restoran tu
'weh, mende pompuan gemuk tu buat kat meja makan aku'
'aku dah suruh ko tukar kerusi kan?'
'kat mana ko letak kerusi tu?'
.
pengurus restoran tu cakap la,
yg dia dah letak kerusi yang baru kat meja makan Hal lah.
dan pada masa yg sama dia nampak pompuan ni tengah sedap dok melantak makanan dia.
Hal bengang ar, pompuan ni dok melahap makanan awek dia,Rosemary.
pastu dia melantak Hal punya sekali pulak tu.
ngeh3.
.
Hal pun bengang ar,
nak pegi sound pompuan tu,
bila tiba-tiba dia teringat kata-kata mmbe dia.
terus dia patah balik.
.
sejak dari hari tu,
Hal selalu menjauhkan diri dari Rosemary.
tak nak jumpa dah.
Rosemary sedih gila la.
ribut tak apa tak,
ttbe je buat prangai.
dorang cuma berhubung melalui phone je.
Hal layan Rosemary dgn baik dlm phone sebab dia kesian pulak dekat Rosemary.
cuma, Hal da tak nak jumpe Rose dgn bagi alasan dia sibuk keje.
.
dan tetbe Hal pelik, ramai lak pompuan uduh yang dia tak kenal datang jumpa dia.
dorang cakap dorang kenal Hal,
selalu berjumpa bersembang.
dan masa tu lah Hal tersedar yang pompuan-pompuani ni lah yang dia nampak cantik dulu.
yang dia da ngorat.
.
sebenarnya Hal ksian kat Rosemary,
tapi member dia yang beria cakap yg Hal selama ni hanya menyintai paras rupa dia, bukan hati dia.
so takda maknya nya teruskan hubungan ni.
.
dan satu hari, Hal pegi dinner dgn seorang pompuan cantik (yg ni mmg betul2 cantik) yang pernah menghina dia dulu.
pompuan ni tetbe nak Hal kembali.
dia kata Hal dah tak berfikiran cetek dah,
sebab dia mmg selalu nampak Hal ni selalu mendampingi pompuan2 tak cantik.
kiranya dah terbukti Hal ni tak mementingkan rupa.
tapi Hal, dah tanak pompuan tu.
dah tawar hati la kiree.
.
dalam pada tu, Rosemary pun pegi dinner kat situ dgn parents dia.
Rosemary ternampak Hal dgn pompuan tu.
mesti lah kuciwa kan.
tambah2 lak tgk pompuan tu cntik, seksi, kalau nak banding dgn dia.
so, dia pun menangis la kat toilet,
menangis sepuas hati.
pastu masa keluar dari toilet dia terserempak dgn Hal,
Rose tegur Hal, cakap 'hai' dgn muka yg sgt sedih lah.
memandangkan Hal tak penah tgk the real Rosemary,
so dia tak kenal la bila Rose says hai to him.
Dia ingat Rose ni just being polite n friendly by saying hye.
so Hal pun dgn muka penuh ceria cakap hye balik la kat dia n terus masuk toilet.
Rose sgt2 lah keciwa.
sampai hati Hal buat-buat tak kenal dia.
.
lepas Hal keluar toilet,
Hal rasa, dia tak patut jauhkan diri dari Rosemary,
so terus dia call Rosemary.
Dgn nada terujanya dia ajak Rosemary jumpa.
dia cakap la, dia syg gile kat Rosemary.
.
Rose pun peliklah dgn Hal,
tadi boleh buat tak kenal,
ttbe call cakap dgn happy nye mcm nothing happen.
.
so dipendekkan,
Rose sgt kecik hati dgn perangai Hal,
dan dia decide nak pegi keje tempat yg jauh,
sebab dah tanak jumpa Hal.
bagi dia, Hal sebenarnya sama je mcm orang2 lain yang mendiskriminasi dia hanya sebab dia ada kekurangan dari segi rupa paras.
.
pastu,
korang rasa camne?
Hal pegi pujuk Rose tak?
sanggup ke Hal tengok rupa paras Rose yg sebenar.
.
kalau korang jadi Hal camne?
korang dah bercinta baik punya dgn pasangan korang,
selalu dating, selalu bergurau senda,
saling cinta menyintai,
dan ttbe dapat tau, pasangan korang tu sebenarnya huduh.
mmg huduh.
korang nak lagi ke ke pasangan korang tu?
.
ye aku tau,
orang selalu kata,
rupa paras tu tak penting,
yang penting hati.
tapi tipula.
at least mesti korang nak yang sedap mata memandang kan?
tak cantik/hensem pun tak ksah asalkan sedap mata memandang.
nak ke yg huduh?
aku pun akui aku ni kalau tak dapat yg ensem pun, at least nak yg sedap mata mandang.
.
tapi lpas tgk cite ni,
aku belajar sesuatu,
beauty is in the eye of the beholder
macam kes Hal ni,
dia nampak Rosemary tu sangatlah jelita.
padahal, pada pandangan orang lain, Rose tu tak cantik.
masyarakat pun pandang lain mcam.
tapi dorang bahagia kan.
bercinta mcm orang lain jugak.
apa nak kesah dgn pandangan orang lain?
.
orang yang tak lawa ni, contohnya aku :p
mmg selalunya akan menghargai cinta.
setia pada yang satu.
berbeza dgn orang yang cantik jelita/hensem bak model.
satu pergi, sepuluh yg mari.
jadi, ada apa hal sgt kalau putus cinta.
rmai lagi yg dtg.
terlalu banyak sgt pilihan kan, jadi TAK RETI menghargai.
.
Hal akhirnya pergi berjumpa dgn Rosemary yg sebenar.
dan masa pertama kalinya jumpa tu, buat pertama kali Hal nampak Rosemary sgt lah jelita.
tanpa bantuan hypnotize, jampi ke ape.
Hal dah nampak inner beauty Rose.
so, they live happily ever after.
.

4 comments:

cik intan (◡‿◡✿) said...

.cmbest jek ceta neh
.huu mahu tengok jgk lah! ^^

sweetsuraya said...

aku suke part ko ckp ni....

"orang yang tak lawa ni,
mmg selalunya akan menghargai cinta.
setia pada yang satu.
berbeza dgn orang yang cantik jelita/hensem bak model.
satu pergi, sepuluh yg mari.
jadi, ada apa hal sgt kalau putus cinta.
rmai lagi yg dtg.
terlalu banyak sgt pilihan kan, jadi TAK RETI menghargai."

aku sokong 100%...
cobalah utk setia..... :X :X :X

waNiFarees said...

yey!! ble kOmen... Yup... Kita penTingkan kecanTikan... kecanTikan kat mata Kita.. Kat orang lain heran apa.. Kalo kaT org lain pon cantik... Tu Kira Bonus la..

Tapi kan.. aku rasa,bagi aku la, cantik ke buruk xdak kaitan ngan setia, tapi keGEDIKan.. kalo dah HodoH, tapi gedix nak menGGataL JugaK.. tetaP xsetia.. seBaB dePa rasa Banyak orang nak kat depa, sedangkan oRang suka GediK dan nak amek kesempatan ja..

Ps : Cis!! TipU Btoi hg xLawa!!

wanieybintang said...

intan : ya, tengoklah. best tau

su : cobalah untuk setia (khas kpd lelaki2 yg curang)

mrsafiqfarees : ha, yg dah huduh tu tapi perangai gedik xsedaq diri lagilaa aku meluat.
hg tpu kan, kata aku lawa. keh3