27 August 2009

2nd interview #4


ok
disebabkan atas desakan peminat fanatik,
aku pun nak sambung lah stori aku ni.
ape?
nak tembak aku?
haa.. tembaklah kalau berani,
nanti cita ni akan bersambung lagi.
ekekekekek.
.
selepas je si big boss masuk opis,
aku dgar dia panggil uncle tu masuk opis dia.
uncle tu dari ceria terus bertukar ke serius giler.
masuk opis die,
pastu keluar gi mane tah sambil call seseorang.
.
pastu tibalah turn aku.
dia panggey aku masuk.
huhuhu.
nebes gak.
tah time bile tah vijay muncul n duduk seblah aku kat dlm opis dia tu.
.
die tanye
'pa habaq?'
'baik'
.
pastu dia tgk form aku.
die tanye,
dgn kelulusan aku ni aku nak mintak keje ape?
aku ckp la cikgu.
tapi intake jan 2010.
.
pastu die kata,
ohh, jadi beberapa bulan je la awak duk sni ye, pastu sy kna cari org len pulak lah ye?
.
oopps.
aku silap jwb daa.
.
pastu aku kaver balik,
aku cakap, bukan senang nak dpt KPLI skang.
ramai sgt yg apply.
.
pastu dia angguk.
dia tgk borang keja yg aku isi dulu tu.
.
'so, i heard from vijay that ur good'
hah.
aku nak jawab mende kan.
aku sengih je lah.
xkan aku nak nek atas meja dia sambil memekupkan mulut sambil meng uar-uar kan kepada semua pekerja sekalian yg aku ni bagus.
oh, tidak.tidak.
.
'i don't know you because this is the first time we met.'
''vijay told me about you and i hope that he's right'
aku diam je lah.
die yg byk bercakapnye.
.
pastu die tanya aku, aku tau ke keje aku ni camne.
'i believe vijay has explained to you about this job'
aku ni tetibe lupe lak ape yg vijay dok terang kat aku ritu.
huuhuh.
pastu aku cakap la keje ni aku kne wat report writing, kumpulkan data2 dan jugak melibatkan ISO.
.
pastu dia kata tu basic je.
tapi tak semudah itu.
aku kene handle bukan satu department je.
tapi sume department.
bahagian teknikal lah, lagi ape lagi tah.
.
kire bukan sekadar clerical work sahaja.
aku kna observe org keje and catit amende tah nye.
huhu.
tengok.
aku lupe lagi.
.
sbb die membebel byk pasal keje tu.
jadi aku lupe.
nampak je muke kompiden dengar tapi aku dok perati muka dia, badan dia.
kat muka dia, kat dahi ada macam tanda lebam tu.
musti rajin semayang ni.
huhuh.
.
sijil-sijil aku die tak tgk pun.
pastu die tnye aku bachelor major in ape.
aku pun ckp la course aku.
die mcm terkezut,
die kata
not bad.
sbb die mg tercari2 bla bla bla..
(malulak rase nak masuk bakul angkat sendiri)
huhuh.
.
sbb die kate sume keje2, emel2 dari company2 laen, report writing, data, in english.
keje aku adalah cakap 'ok' dan mengangguk tanda paham yg amat sgt.
padahal aku da bosan sbb tunggu lama td.
.
pastu dia cakap la,
walaupun aku takde pengalaman,
vijay leh ajar aku.
iso tu lak, die sendiri akan ajar aku.
huhuh.
.
die ckp,klu performance aku bagus,
mungkin leh naek lagi pangkat.
.
die byk membebel pasal skop keje kerani tu.
tanya aku sikit2 je.
.
pastu tetibe hp vijay lak berbunyi,
yg si vijay ni takut2 dah sambil lari jauh2 nak jwb call.
.
bleh nampak dow muke bengang boss ni
haa..
ada sekali tetiba fon die berbunyi.
'i've told you right, im intervewing some1 right now,only call me if its reli important!'
hempas fon lagik.
aku rasa mungkin company tu terpaksa menanggung kos penukaran telefon baru setiap bulan.
.
pastu die kata
'i think that's all'
'i can see that you can communicate well which is important if ur hired'
communicate well amende nyee.
aku bcakap bape patah je.
die je dok berletiaq sorang2.
aku just,
'ooooo'
'ok'
'i see'
sambil mengangguk2 pale.
pastu adela aku dok merepek sikit2 bile die tanye.
yela, takkan bile die tanye aku pun,
aku nak balun cakap 'ooo, ok' sambil angguk2 kan.
mau kne tindih dgn perut die.
.
tapi memang takde la aku cakap cam ape yg aku blaja cmne nak jwb intebiu dgn btol.
sbnanye aku da plan.
bile die tanye pasal aku yg takde pengalaman keje ni, aku nak jwb yg aku tak kisah belajar dr bwh bla bla blab bla.
tp bile die ckp,
'u have no working experience at all?'
aku just ckp 'yes'
pastu terkelip2 bijik mata.
aku nak ckp mcm yg aku plan tu,
tp ttbe rse cm berat mulut lak.
muahahaha.
.
pastu last die tanye,
any last questions?
kaklong da ckp,
spatotnye aku ckp, aku sgt berharap utk bekerja dgn kompeni dia, dan berterima kasih sbb die sudi intebiu aku bla bla bla.
.
pastu nak tau aku p ckp ape?
buleh lak aku pi ckp pasal gaji.
gi tanye die max gaji aku leh dpt bape.
nmpak sgt la aku ni mata duitan.
padahal vijay da terangkan ritu range gaji aku antara 800-1000
.
die pun mcm terkedu gak la ble aku tanye cmtu.
hehehe.
pastu die cakap la, yg pasti die akan bg yg berbaloi la.
xkan bg below 800.
.
hahaha.
aku kompom aku tak dpt
sbb aku ni dah jelas sorg yg mata duitan.
.
pastu aku pun blah ar dr opis die.
ingatkan vijay nak iring aku.
rupenye tak.
ye ar, kan boss die ade.
huhuhu.
dah la aku lupe jalan kuar.
kompius btol aku lalu kat kotak2 besar tu.
aku dgn muka kompiden gi lalu ikut jalan mane ntah.
pastu mule la terhegeh2 sbb tak jumpe pintu kuar.
ingat nak tanye je pekerja2 situ.
.
pastu tetibe, ada sorang ni die panggey aku dr opis.
'dik, dik, tadi masuk ikot pintu mane? pintu depan tu ka?
aku ni malu gile.
pura2 gelak dgn ayunye ckp lupa jln sbb kompius.
pastu die iring aku kua sampai la betul2 luar.
ala. tunjuk je jalan, aku reti la jln kuar.
tapi dah die nak wat rajin kan.
aku folo je ah.
.
mase nak lalu tu kan,
ade kotak2 roda ke amende tah.
and ramai gakla org.
bleh lak die ckp
'beri laluan,beri laluan'
dgn kuat skali.
adoi la.
mungkin kemaluan sudah sebati dgn diriku.
eh, mmg da sebati pun kan bg semua manusia.
eh. eh.
ok.abaikan.
.
pas tu, aku dgn kaklong dok melilau2 di bandar kulim.
tepat kol 1,gi jemput mama kat spital.
dan aku dgn selamba lalu kat jalan ambulans.
huhuh.
.
muke puas sbb berjaya intebiu dgn bosannye dan drive dgn jaya nya.
.
END.
.
bersambung di musim yg kedua.
.
eceh.
takdela.
takde sambung2 dah.
sbb aku rasa aku tak dapat.
takpee,
yg penting,
pengalamann..
hiks.
.
terima kasih buat sume yg sudi membaca
:)

1 comment:

cik intanurulfateha said...

.eleh
.mesti dpt punye
.huu best2 dpt bos garang ouh ;p