20 August 2009

first interbiu keje

.
tadi aku pi intebiu keje.
alah. keje biase-biase je.
saje aku nak cari pengalaman.
dan cari duit jugak.
poket udah kering.
.
jadi ni adalah first time aku mintak keja.
haha.
jangan terkozut haa.
aku memang tak penah keja lansung sebelum ni.
penah keja kilang.
sehari je, pastu benti sebab tak larat.
huuhuh.
.
jadi memandangkan ni adalah kali pertama aku,
mula la aku nak nebes gila.
walaupun aku apply kerani je.
sebab aku memang nak ada pengalaman keje.
pengalaman keje aku ZERO beb.
.
memang masa pagi tadi,
nebes gila weh.
keje aku dok berak je.
asal nebes je berak.
asal berak je kua taik.
ok2.
aku tanak terkeluar topik lak.
.
jadi aku pun prepare resume,
sijil-sijil sume.
taktau lah patut atau tak letak sijil degree aku.
patutnya bagi yang spm cukup la kan.
tapi memandangkan aku dah malas nak edit balik resume aku tu,
jadi aku buh skali la sijil degree dgn transkrip exam aku.
.
lepas prepare sume,
aku pun pegi lah ke kilang tersebut dengan kak long ku.
dia yang bagitau ada keja kosong kat kilang tu.
dulu dia keja situ.
.
aku ni asik nak terberak je.
nebess gile babeng ah.
.
pastu aku masuk, tunggu kat lobi.
datang pompuan ni, dia HR.
dia bagi borang ni utk aku isi,
sambil tu dia tengok sijil aku.
pastu aku boleh lak tak bawak pen.
hish aku ni.
.
then, dia bagi pen.
dia tengok sijil aku.
dia cakap, 'awak tau tak ni jawatan kerani saje'
aku cakap,'ye, saya tau, tapi memang saya nak keja, cari pengalaman'
pastu dok bersoal jawab sume.
dia macam terkejut la sbb aku xde pengalaman keje lansung.
.
pastu dia kuar borak dengan kak long.
dia kenal kak long.
aku dengar dia cakap, aku tak boleh kot
sbb pengalaman kosong,
sijil tinggi.
takut aku keja dua tiga hari, aku blah.
pastu leh lak die cakap kat kaklong.
'i dont know. maybe you should tell her about this.there's no one to train her.'
masa dia cakap tu, aku ada je kat seblah dia.
kenapa dia tak cakap terus je kat aku?
aku mcm kecik hati gak la.
pastu, dia kata kat aku, pi tunggu dalam.
tanak aku dengar la tuh.
.
aku pun tunggu ar dalam tuh.
sejam gak kot dok menunggu seko2,
masukla sorang laki india ni,
dia cek sijil aku,
dia cek satu-satu weh result uni aku.
every subject bebs.
.
pastu check sijil spm aku.
dia cakap la aku ni memang boleh la kalau nak buat english report sbb kerani ni dia byk keja dgn komputer dan masukkan data.
pastu kena byk communicate dgn customer dari luar negara.
TAPI, aku jugak kena handle dengan stok-stok yang berkaitan dgn ISO amende tah.
aku mana la nak reti oii.
dia kata mmg susah sbb takde sapa yang ada masa untuk train aku.
aku tak kesah pun.
tapi india tu memang baik gila.
cakap pun ok je dgn aku.
.
pastu dia kata nanti dia akan tanya boss dia camna.
boss dia ada kena jmpa customer so xdpt nak intebiu aku.
india tu engineer kat situ.
.
aku pun dah bersedia nak balik.
kaklong aku pun cita la kat aku apa HR tadi tu cakap.
dia kata, susah la sbb sijil aku strong.
aku pun nyesal la gedik buh sijil degree aku.
klu letak sijil spm je pun takpe.
tapi kaklong kata, spm pun takleh sbb spm aku pun ok.
jadi?? wth?
sijil ok pun susah??
aku rasa mungkin sebab aku takde pengalaman langsung.
jadi malas lah nak membazir masa nak ngajar aku lagik kan?
takpe, aku tak keciwa lansung.
balik tu trus melantak nasik kandar dgn kaklong.
hehe.
aku akan meneruskan pencarian.
abah ada satu jawatan kosong kat Pejabat Pos Malaysia KL yg sesuai dgn kelulusan aku.
keje kat bhagian komunikasi.
kene selalu gi conference merata2 seluruh negeri.
kompom kot aku tamau sbb jauh la dgn mama abah.
aku dah tamau dok jauh dgn dorang.
cukup la 4thn dok merantau negeri orang.
aku nak keje area kedah penang je. bleh??
aku tamau keje lansung,bleh??
hihi.
.
p/s: petang sikit aku letak cite konvo k.

3 comments:

sHaRiFah aNis zAriTh said...

waa..
best best g intebiu..
hoho..
relax la..
ade rezeki ko tu nanti.
:)

razy san™® said...

ko kje jd tukang cuci toilet je la wani..nt kalo ko neves sng skit nk g berak..hehe...

relax ar...skg kne cr pglmn dlu..xksh la kje pape pn...

wei ckp bapak ko, jwtn tu de kosong lg x..mcm best je
ahahah

saadah saadun said...

sambung master!!!!!!!!!..
hoh.

weh,
ko saja buat aku terharu tgk present ko.
sku happy sgt.
nak nages pn ada.
huhu
=')