19 May 2010

I got the job ! #2


.
sebelum ni aku suka betul tengok orang ambil gambar guna webcam dan gabung-gabungkan jadi banyak-banyak macam bawah ni.
macam-macam mimik muka dorang buat.
aku macam teringin je nak buat.
tapi nak buat macam mana, laptop purba aku ni bukannya webcam built in.
jadi selalu aku menjadi sayu apabila memikirkan hal ini *taktau lah napa aku rasa macam poyo ayat aku ni*

jadi hari tu (aku tak ingat bila)
aku ada buat satu video.
video khas untuk di upload ke blog ni.
sesaja je buat sebab aku tak pernah lagi upload video sendiri ke blog ni.
jadi nak cuba lah.
lagi pun aku nak buat kelainan sikit.
kononnya nak cuba untuk ber vlog pulak.
setiap entri digantikan dengan video aku membebel.
sebab aku kan malas nak menyusun kata-kata.
tapi bila buat video,
aku lagi banyak membebel hal-hal yang takda faedah.
merapu tak tentu hala =.='
jadi aku batalkan je la niat suci aku tu

tapi aku saja buat snapshot untuk video tu.
kira tu adalah shot-shot masa aku tengah membebel dengan penuh berkarisma.
tercapai jugak aku nak gabung-gabungkan gambar walaupun tiada webcam.



*click to enlarge*

so,
korang boleh nampak lah macam jenis muka aku kan.
aku tengah korek hidung,
muka tengah nak teran tahi pun ada.
muka teruja tunjuk gigi arnab.
sampai last sekali, aku tertidur sebab terlalu bosan dengar suara aku sendiri membebel.

tu belum korang yang dengar lagi.
kalau korang dengar, sah la tidur diulit mimpi ngeri aku dok membebel-bebel dalam mimpi korang

____________________________________

ok,
jadi berbalik kepada tajuk kita pada kali ini,
panjang betul mukadimah aku ye.

aku nak cerita sambungan entri sebelum ni
saja aku cerita separuh sebab aku rasa macam dah panjang je
takut korang tidur pulak

jadi moh kita sambung.
so, aku sedang duduk di kerusi di kaunter pertanyaan
sebab dorang suruh aku tunggu.

lama jugak aku tunggu,
tetiba sorang perempuan cina ni keluar,
dia tanya aku.

perempuan cina : yes? do you want to see the principal?
aku : err. yes. are you Ms Lorna?
perempuan cina : yes. did i ask you to come today?
aku : yes.yes. you did. you called me that day, saying that i should come on 17th May that is today. you said that the principal wanted to see me?
perempuan cina : what's your name?
aku : Nur Shazwani
perempuan cina : buat muka blurr.

aiii sudahhh, nyonya ni. ko biar betul, aku ni dahla datang dari jauh (walaupun takde la jauh mana)
dah cuak, panik segala.
tetiba dia boleh buat blurr pulak bila aku dah datang

perempuan cina : are you coming for an interview?
aku : errr. this is actually my second interview, the 1st interview was at annexe c (cawangan PTPL)
perempuan cina : what's your name again?
aku : Nur Shazwani
perempuan cina : dok kerut muka sambil biji mata pandang atas tengah cuba untuk mengingati sesuatu

perempuan cina : aahhhh. yes.yes. i rembember. aiyaaa, i thought you are coming for the 1st intervieww..
aku : haaa. heeee. (sengih) (aku kan suka sengih)
perempuan cina : wait for a while aaaa.

ceitt. tunggu lagi.
so aku pun tunggu.
tengok si Ms Lorna tu dok mencari fail amende tah.
lama jugak tunggu.
bosannnnnn

lepas tu,
tetiba Ms Lorna datang suruh aku masuk bilik principal.
ok, cuak dah datang balik.
baik betul Ms Lorna, semua pintu dia tolong bukak kan untuk aku.

bila aku bangun dari kerusi tu nak berjalan Ms Lorna cakap 'aik, i thought you are tall. when you sat just now, you looked tall. kecik ja orangnya yaaa'
aku sengih ja. *sengih lagi. haihh*

so, masuk lah ke dalam bilik principal.
wuuuu. nervous.nervous.
aku pun tarik kerusi nak duduk.
punyala berat kerusi tu,
berusaha keras jugak aku nak tarik kerusi tu.
ish. ish.

ooo rupanya principal ni seorang wanita cina.
nampak macam sombong je gayanya.
umur dalam lingkungan 40an
rambut pendek ala-ala Lady Diana
kaler rambut macam pintu kayu bilik aku.
tapi lawa gak.
ada style.

so, dia tanya.
'how are you?'
aku jawab
'good' *sambil senyum.
hmmm. good. * dia macam ulang balik jawapan aku tu.
aku ni dah cuak dah.
betul ke jawapan aku tu,
or it would be more appropriate if i answer 'i'm doing fine'?
ntah,
hentam sajalah labuuuu.

lepas tu dia tanya,
'can i know, what is your preparation for the teaching materials? For Literature subject.'

lepas dia tanya tu,
dia sandarkan badan dia kat kerusi,
mata tepat pandang mata aku.

ok,
memang aku cuakkkk.
dah la pandang aku.
aku jawab merapu meraban.
aku cakap cari dalam internet, pegi library lah, buat kaji selidik lah.
haa.
bab merapu ni sila lah serahkan kat aku ya.

then, dia bercakap mengenai working hours.
cara dia cerita tu , memang aku akan jadi super bz la kalau terima job ni.
masa untuk diri sendiri pun tak sempat.
mungkin waktu lunch pun terpaksa dikorbankan.
dia tanya.
'so, can you cope with all these? are you willing to sacrifice your time because you would'nt be having much time for yourself. you might have to work on weekends too.'

aku jawab.
'i will try my best to fit in and get used to the working hours'

dia balas balik
'no, you can't say that. because we don't know how much is your best.'

hah. tu diaa.
selalunya tu la jawapan favourite aku.
i will try my best la.
i think i can do it la.

sekarang ni dia nak jawapan yang pasti jadi aku pun jawab.
'yes. i know i can do it. other lecturers can do it, so it would not be a big problem for me too.

macam kompiden gila ja aku jawab
padahal aku dah susah hati sebab cara dia explain tu macam bz gila ya amat lah keja lecturer ni.
tapi mungkin dia saja nak provoke aku ke kan.

lepastu dia tanya,
can you handle the A-Level Programme focusing on literature?
kali ni kena bagi jawapan yang pasti la kan.

aku jawab.
'yes i can, since i ..... (haaa, aku jadi blank tetiba. pastu aku tak ingat sangat aku dok mengarut apa kat sini'
yang aku ingat, aku dok merapu yg kat UKM dulu aku dah memang didedahkan dengan literature blablablabla.

lepas tu,
keaadan makin relax.
kami sembang macam kenal lama pulak.
hehe.
Principal ni kurang fasih melayu dan jugak Mandarin.
so english je la jadi bahasa perantaraanya.

dia ada tanya.
'do you have a boyfriend?'
'no, i don't. maybe i will start searching for one here. haha (mmg aku kata 'haha' pun. 'haha yang sarcastic'.
haa, tengok aku dok buat loyar buruk. nasib baik dia tak pang kepala aku sebab lepas cakap je, aku tetiba rasa nyesal cakap ala-ala miang gitu. hehe
'but sometimes i feel that boys would just give me trouble'
then dia cakap.
'yeah, boyfriend can be a pain in the ass right? (haha, see. sporting habess)
'yes! and that is why i decided to remain single'

pastu kami gelak sama-sama.
macam keluarga bahagia pulak. *eh

pastu dia tanya hobi aku la,
macam-macam lagilah.
bercerita pasal resipi sambal lah.
pasal lesung batu lah.
haa, sembang suka-suka hati je.
borak pasal Piala Thomas lah.
pengalaman dia yang tak reti berbahasa Mandarin lah.
macam-macam lah.

lama gila kot dok borak.
kesian abah mama aku tunggu dalam kereta.
pastu dia ada cakap,
nanti kalau aku dah masuk kerja
aku akan bekerja sama dengan satu lec India ni.
senior punya.
dia cakap, lec ni dah tua jadi nak bersara tak lama lagi
sebab tu nak cari pengganti tu

pastu dia kata
aku ni kena berhati-hati la sebab mngkin lec India ni akan lemparkan sarcastic words kat aku sebab dia mmg garang sikit.

then, aku tanya
lec tu ke yang interview aku hari tu.
principal cakap yes.

haa.
patutlah aku kena perli baekkkk punya time buat mock teaching tu

mampus la nak kena kerja dengan dia nanti.
pastu masa nak balik,
aku pun mintak nak mula kerja pertengahan bulan June.
malas aku nak kerja awal-awal.
nak rilek dulu kat rumah.
hehe.

so, itu sahaja la cerita aku.
sorila pasal cerita tergantung sebelum ni ya.
hehehe.
ok.
assalammualaikum~

eh lupa pulak.
lepas habis interview tu,
kami pun pusing Penang, membeli belah kain untuk baju raya.
heeee~
best.best.

2 comments:

Kim said...

urgh baca entry ni kim rasa sgt nervous! sbb kim akan pergi interview juga lah kan in the future sbb amik TESL. oh cuaknya. how can u be so calm during the interview? boleh ke kim mcm tu juga nnt... huu~

kOkO cokeLaT said...

sadakollah hul'azim~~
tamat gak citer ko~~
haha good luck wani,
all da best aku ucapkan~~