08 May 2009

best ke kalau ada kereta sendiri?

tadi abah dengan mama ajak balik kampung.
aku tak nak.
kekonon nak buat tesis.

pastu tak jadi balik kampung.
mama ajak pegi beli kain untuk tok dan mak ngah aku.
tetiba aku pun nak ikut sekali.
kekonon nak nak buat tesis tadi.

dalam kereta, mama kata nak beli myVi untuk aku sebijik, untuk adik sebijik.
abah pun dok bincang nak beli yang kaler oren la, yang special edition la.
aku diam je.
tak cakap apa pun.

pastu aku cakap.
'tak payahla ma beli untuk kak caq. beli untuk adik dahla'

yep. sila tembak aku dengan m16 sekarang.
sebab aku bodoh, orang nak bagi kereta free tapi aku tak mau.

tapi serius, aku tak berminat pun dengan kereta.
sebab

.
.
.
.
.
.



.
aku tak berani bawak.
hahahah.
ok. gelaklah berkoyan-koyan.
aku redha.

aku ada lesen kereta dan moto sejak aku habis spm lagi.
aku boleh bawak kereta dan moto.
aku berani.
tapi hanya berani bawak di jalan-jalan yang tak da kenderaan langsung.
lagipun aku lebih selesa kalau gi memana dengan parents aku.
tak payah ada kereta sendiri pun tak pe.

'caq kena belajaq bawak kereta bagi cekap. nanti kalau nak pi keja camna? sapa nak hantaq?'
'abah keja, mama keja'
'orang lain suma buleh bawak. mai kat dia, tak reti.'
'kenala yakin dengan diri sendiri. kalau dok takut-takut sampai ke tua la tak reti bawak'

wuhuuu..
kena bebel dalam kereta oleh abah.

'adik pun dah cekap bawak kereta dengan moto'
'dia tak reti-reti lagi'

adus.
kena lagi sebijik!

aku bukan apa.
aku penah bawak kereta kat jalan raya.
tapi kan bila aku tengok kereta lalu lalang sekeliling aku, aku rasa cam dorang nak langgar aku.
tak pun, aku rasa aku yang nak langgar dorang.
aku rasa macam semua pemandu-pemandu kereta kat jalan dok tengok cara pemanduan aku.

perasan betul aku ni kan.
dah setakat bawak myVi, takda sapa pun kebulur nak tengok.
lainla kalau bawak skyline ke, fairlady ke, lambogini ke kan.

tapi betul.
aku tak berani.

tambah-tambah moto.
selepas meng eksiden kan moto kesayangan adik aku hari tu, aku fobia terus.

boleh pulak aku pi tertonggeng tepi balai polis.
selipar sebelah tercampak tengah jalan.
seluar koyak tang lutut.

huhu.
abah dan mama tak tau.
kalau tau, mampus la aku.

pastu, abah suruh aku gi driving school belajar balik.
belajar dalam seminggu dahla.
just belajar drive on the road.
bayar la kan.
tapi aku rasa tak mahal mana sebab aku dah ada lesen.

hm.
camna korang drive hah?
korang tak takut ke?

bila sampai bab posing, gedik nak mampus.



bila sampai bab driving, lari menyorok balik pintu.

2 comments:

sHaRiFah aNis zAriTh said...

waniey2
kalakar la ko nih
aku pom taleh drive agi.
aritu kan masa aku g blajar,
bleh plak aku tak perasan aku tekan minyak sampai 80km/j
haha...
nasib baik bukan test.
rindu ko.
balik cepat.

wanieybintang said...

haha.
seb bek da geng.
aku pn suka bwk laju2.
huhu.

ahd ni aku balek lerr