14 July 2011

How to moderate comments


Assalammualaikum.Disebabkan ada request dari dua orang sahabat aku iaitu Haliza Misbun dan Faezah Elai (jangan taktau, kawan-kawan aku semua artis ok) aku nak buat tutorial sikit macam mana nak setting kan komen-komen dalam blog. Contohnya, kalau anda memilih untuk approve dulu komen tu, kemudian baru publish kan komen tersebut.

 Langkah 1 : Pergi ke Dashboard blog korang, lepas tu klik 'setting'.
Gambar 1: click on the picture for clearer image


Langkah 2 : Klik 'comments'
 Gambar 2 : click on the picture for clearer image



Langkah 3 : (1). Section ni untuk korang pilih siapa yang boleh komen entri-entri anda.
(2). Section adalah untuk setting kan comment box anda. Macam aku, aku lebih suka kalau ada pop up window khas untuk komen. Memudahkan orang nak baca komen. Aku recommend kan korang buat pop up window. Senang sikit aku nak komen. hehe
Gambar 3: click on the picture for clearer image


Langkah 4 : (3). 'Comment Form Message' ni untuk korang nak taip apa-apa dekat komen box tu. Contoh, aku taip kat situ 'Thanks for dropping your comments !' nanti dekat comment box tu keluar lah ayat tu. Tengok gambar no 6.
(4) : 'Comment Moderation' . Sini korang boleh pilih untuk comment tu akan terus published atau korang yang nak approve dulu kemudian baru publish. Kalau korang nak approve dulu, sila klik pada 'always'.
 
Gambar 4 : click on the picture for clearer image


Langkah 5 : (5) 'Show word verifications for comments'. Silalah klik 'no' yer. Kalau tak, sebelum korang nak komen entri mana-mana, korang kena taip word verification tu dulu. Melambatkan je orang nak komen. hehe
(6) : Langkah terakhir, jangan lupa save yer. Kang dah buat semua lupa nak save pulak. hehe
Gambar 5 : click on the picture for clearer image


 
Gambar 6 : click on the picture for clearer image

Ok tu sahaja, nanti aku buat tutorial cara nak letak traffic feed pulak. Kalau rajin aku buat tutorial untuk nuffnang sekali. Bubbyeee

5 comments:

miss E said...

hekhekhek...trime kaseh byk2 rota rudainoqs... mak sayiiangg kaoo nyahh...banyiak-banyiakk!! hehe :*

Miss Masjue said...

yeah..muka saya kat last picture. seronoknya >.< btw, thanks.your entry helped me ^^

wanieybintang said...

faezah elai : aku da buat tutorial ni, hg kna apply ekkk. nnt aku nk check kat blog hg.

masjue : sja mo promote masjue. hehe. mmbantu ke tutorial ni? huhu ni tutorial basic ja masjue, kamu msti lg pndai. blog kamu pun byk widget2 yg comel2.

Miss Masjue said...

haah..it helped me.especially yg komen tue. pop up komen lagi senang. i have applied it on my blog. ngee..btw, thanks ^^

miss E said...

wah! cekgu mau spotcek. hehehe takuutt. dah buat weh, punya takut kena rotan ng cekgu wanieybintangkejora